Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

12/09/2012

Túrós - tepertős pogácsa

Nem nagyon rajongok a tepertőért, valahogy idegenkedek a gondolatától is... Azonban, ha az ember kedveskedni akar a szeretteinek, akkor ugyanolyan lelkesedéssel illik belevetnie magát a munkába. Limara receptjei mindig megbízható útmutatónak bizonyulnak, így a hajtogatott tepertős pogácsa receptjét alaposan magamévá tettem, mielőtt belefogtam volna a munkába. Az alapul szolgáló leírást bárki elolvashatja itt...



Hozzávalók

60 dkg liszt
30 g élesztő
20 dkg tejföl
2 tojás
12,5 dkg Rama margarin
1 dl tej
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
20 dkg tepertő
20 dkg túró

Az élesztőt felfuttatom a meglangyosított tejben, amibe előzetesen belekevertem a cukrot is. A lisztet, tejfölt, egy tojást, elmorzsolt margarint és a sót nagyobb edénybe mérem, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, majd tizenöt percig gyúrjuk - dagasztjuk a pogácsa tésztáját. Az egynemű tészta fényes felszínű, kissé zsíros, az edény falától szépen elválik. 30 percre meleg helyre teszem, hogy a kétszeresére növekedjen.
A tepertőt ledaráljuk, krémes állagú paszta lesz a végeredmény. Összekeverem a túróval és félreteszem.




A duplájára kelt tésztát kinyújtom kb. egy - másfél centiméter vastagra, és a tepertős túró egyharmadát szétkenem a felületén. Majd képzeletben három részre osztom a tésztalapot keresztben, a két oldalsó részt középre hajtjuk, kapunk egy hosszú, de keskeny formát. Újra elharmadoljuk a tésztát képzeletben, csak most függőleges irányba, és a felső illetve alsó harmadot a tészta közepére hajtjuk. Fél órát pihentetjük lefedve. 




A tészta nyújtását, megkenését és hajtogatását még kétszer ismételjük meg, fél - fél órás pihentetési időket követően.
Ezalatt a fél órás időtartamok alatt a hajtogatott tészta gyönyörűen újra és újra megkel. Az utolsó hajtást követő pihentetés után ismét kinyújtjuk, a tetejét keresztben és hosszában beirdaljuk. Ezt követően kiszaggatjuk a pogácsákat, lehetőség szerint nagyobb méretű szaggató formával, hogy ki ne száradjanak.
A pogácsákat ismételten harminc percet pihentetjük, majd a második, felvert tojással lekenjük a tetejüket, ügyelve, hogy a tojás ne folyjon le az oldalán, mert azzal összetapasztaná a pogácsa oldalát, így az ferdén nőne meg a sütőben. 



Nálam 190 fokon 25 perc alatt sültek szép pirosra úgy, hogy az utolsó percekben rákapcsoltam egy kis grillt...

A kóstolást követően boldogan konstatáltam, hogy rendkívül ízletes lett a pogácsa. Nincs az a masszív tepertő íze, emellett rendelkezik a túrós pogácsák ropogós könnyedségével


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése