Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

3/19/2014

Túrós és ízes bukta

Egyik gyermekkori kedvencem a foszlós bukta mesés túrós, vagy házi lekváros töltelékkel. Langymelegen a legfinomabb: ilyenkor igazi nagymama illatot áraszt...














Hozzávalók:

50 dkg finomliszt (BL55)
1 tasak instant élesztő
2 tojás sárgája
3 dl tej
10 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
mokkáskanál só
kevés olvadt vaj a lekenéshez

lekvár a töltéshez

Túrós töltelékhez:

25 dkg túró
1 evőkanál tejföl
1 tojás
1 evőkanál búzadara
2 evőkanál porcukor
1 citrom reszelt héja
1 tasak vaníliás cukor
mazsola, ha szeretjük

Horvát Ilona Szakácskönyvéből lestem el a buktakészítés tudományát, az alábbi recept nagyrészt az ő útmutatása alapján íródott. A tészta hozzávalóit a vaj kivételével kimérjük, és - mivel csak instant élesztőm volt itthon, amit nem kell felfuttatni - fakanállal, majd a kezünkkel alaposan eldolgozzuk.



Amikor már hólyagossá vált a tésztánk, a puha vajat is belegyúrjuk. A tésztát meleg helyre tesszük kb. egy órára, hogy szépen duplájára keljen.


Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, pár könnyed mozdulattal átgyúrjuk és 1 cm vastagságúra nyújtjuk. 10*10 cm-es négyzeteket vágunk a tésztából. Ezek a tésztalapok nagyon szépen formázhatók egyenként is, úgyhogy nem baj, ha nem sikerül tökéletesre méretezni őket. A túrós töltelékhez a túrót, porcukrot, tejfölt, búzadarát, vaníliás cukrot, citromhéjat és a tojás sárgáját összekeverjük, majd felverjük kemény habbá a fehérjét és óvatosan beleforgatjuk. A tésztalapok egy részét túró töltelékkel, a másikat lekvárral töltjük meg.


A megtöltött négyzetek széleit behajtjuk és ügyesen az ujjainkkal összetapasztjuk a széleket. Sütőpapírral kibélelt tepsibe szorosan egymás mellé tesszük a buktákat és megkenjük olvadt vajjal.


190-200 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt pirosra sütjük. Mikor megsült és a szobában már elviselhetetlen illatok lengedeznek, papírral együtt kiveszem a tepsiből, meghintem porcukorral és hagyom langyosra hűlni. Ezután már szépen szétválaszthatók a bukták egymástól.


Sajnos nehéz nem azonnal bekebelezni őket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése