
Lehet profi recepteket keresgélni a neten, törekedni a minőségi, autentikus kínai ételek készítésére, mégis hervasztó élmény volt a Rákóczi téri csarnok oldalában megbújó ázsiai delikát üzletben a "talán tulajdonos" férfi elutasító magatartása. A hölgyek, akik ott eddig kiszolgáltak, viszonylag segítőkészek voltak.
A receptet tehát Momotarós élményeim alapján kutattam fel már korábban a neten, illetve azóta beszerzett "Best-ever book of Wok & Stir-fry" könyvemben. A gőzgombóc - már ahogy én hívom - tésztáját a Hunger Hunger blogban írtak mintájára készítettem el. A húsos töltelék pedig a fent megnevezett receptkönyv szerint állt össze.
Hozzávalók:
Tészta:
10 g élesztő (vagy 1 teáskanál száraz élesztő)
1 teáskanál sütőpor
370 g simaliszt (BL55) azaz kb. 350 g + egy evőkanál, nekem így vált be :)
50 g cukor
200 ml víz
1 evőkanál olaj
Töltelék:
250 g darált hús (én vegyesen sertés/marha darált húst választottam)
1 evőkanál Worcestershire szósz (nem volt a receptben szereplő barbecue szósz itthon)
2 evőkanál osztriga szósz
1 evőkanál édes chili szósz
1 evőkanál kínai rizsecet
1 evőkanál hoisin szósz
1 evőkanál olaj
1 teáskanál barna cukor (kívánkozott még bele)
egy kb. 5 cm-es póréhagyma darab
A tészta összetevőit nemes egyszerűséggel összegyúrtam és kézzel dagasztottam tizenöt percig. A tészta kissé ragacsos lehet, de ez nem fog problémát jelenteni, mert miután megkelt, kellemes tapintású lágy anyagot kapunk, a formázáshoz és töltéshez pedig vékonyan beolajozhatjuk a kezünk. Ha végeztünk, meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát.
Ezalatt a darált húst az egy evőkanál olajon pirítani kezdtem, az szószokat és a rizsecetet is már az elején hozzáadtam. A szaftos húsos elegyet közepes lángon jó negyed óra alatt besűrítettem. Ekkor adtam hozzá a barna cukrot, mert ez nekem még hiányzott bele, illetve a felkarikázott póréhagymát is rádobtam, majd le is húztam a tűzről és hűlni hagytam.
Amikor kézmelegre hűlt, a megkelt tésztán gyúrtam egyet, majd "golflabdányi" falatokat tépve a tésztából, azokat a tenyeremben kilapítottam, és a közepére tettem egy kanálnyi húsos tölteléket. A tészta széleivel beburkoltam a tölteléket, a szélek szépen összeragadtak, majd a lezárt részt alulra fordítva, sütőpapírral kibélelt bambusz párolóba helyeztem a gombócokat.
A bambusz párolót wokba állítottam és annyi vizet öntöttem alá, hogy a pároló alján túl érjen, de a rács részre még a főzés közben se jusson fel a forró víz. Ezt gyakran ellenőrizni kell, és szükség szerint kevés vízzel kéretik az elpárolgott részt pótolni.
A gombócok meg fognak növekedni, ezért távolabb helyezzük el őket, mint az a képen látható. Mi már nagyon éhesek voltunk, de egy gombóccal, ha kevesebbet tettem volna bele, akkor nem tapadtak volna később annyira össze az oldaluknál. Ha az első adaggal megvagyunk, akkor a gőzölő fedelével letakarva kb. húsz percig gőzöljük "erősen gyöngyöző", de azért nem lobogó víz felett a gombócokat. Kézre vigyázni, a gőz pillanatok alatt megégeti a bőrünk! Én kesztyűvel vettem ki a végén a bambusztálat a wokból.
A gombócokat tányérra szedjük, és indulhat a második adag. Nekem 13 gombócom lett. A gombócokat frissiben javasolt elfogyasztani, mi itthon édes chili szósszal körítettük, de a Momotaróban pikáns rizsecetes, szójaszószos, chilis, metélőhagymás mártogatót kínáltak hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése