
Hozzávalók:
50 dkg zöld spárga
1 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
1 Knorr Házias levesalap tyúkhúslevesből ( ha van saját levesalap, az a legjobb :) ) leveskockával is helyettesíthető
8 dl víz
só, tört bors
10 dkg liszt
1 tojás
1 evőkanál lenmag
só, bors
víz, vagy ásványvíz
bő olaj a sütéshez
Egyes szerencsés szerzőknek sikerül a leszedéstől számított egy-két órán belül asztalukra keríteni a friss spárgát. Az akkor még létező aromák adják a spárga teljes értékű élvezetét, sajnos az éhes emberek nagy részének jó esetben egy-két napos spárgával van módja összefutni. Az általam vett spárga sajnos ezen felül még napokig a hűtőben várakozott a szabadnapomra. Elismerem, lehettem volna rutinosabb, de így sikerült. :) Tárolásnál nedves papírtörlőkendőbe javasolják csavarni a spárgát - na ez sem így alakult. Van még egy trükk, amit olvastam, hogy a több napos spárgát hideg vízbe téve egy óra alatt felfrissül. Legközelebb kipróbálom :) Mindezen információk ellenére az én hűtőben árválkodó spárgám mégiscsak egész jó állapotban került a szemeim elé, ezért nem "vacakoltam".
A spárga sípokat alaposan megmostam és letördeltem a száruk végét, ahol roppanósan engedett. Ez 3-5 cm-nyi "veszteséget" jelentett síponként. Ezután lefejeztem a spárgákat, a szárakat pedig 2-3 cm-es hosszúságú darabokra szeleteltem. Úgy gondoltam, a leves egyszerűségét a spárgafejek díszes kisütésével fogom különlegesebbé tenni.
A vöröshagymát felaprítottam és a vajon kis lángon megpároltam. Amikor a hagyma megpuhult, rádobtam a spárga szeleteket és 2-3 percig kavargatva sütöttem.
Ezután felöntöttem a 8 dl vízzel és fedő alatt felforraltam, majd hozzáadtam a levesalapot. Körülbelül húsz perc alatt puhára főtt a spárga, ekkor botmixerrel pürésítettem. A sót és borsot ezt követően adtam hozzá, kóstolással győződve meg a kívánt mennyiségről. Lehúztam a tűzről a levest. A spárgafejeket idő közben lobogó vízben 5 perc alatt roppanósra főztem. Egy edényben kimértem a lisztet, tojást, sót, borsot és lenmagot.
Annyi vízzel kevertem össze, hogy sűrű "palacsintatészta" állagú anyagot kapjak. A fejeket beleszórtam. Hagytam, hogy gazdagon bevonja őket a tészta.
Forró olajban pár perc alatt aranybarnára sütöttem a spárgafejeket. A levest pár csepp citromlével, illetve füstölt chili ízű olajjal és a sült, bundás spárgafejekkel koronáztam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése