Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

3/18/2013

Bajor zsemle

A közelünkben végre megnyitottak egy Lidl-t, így bővült a bevásárlásainkra alkalmas helyek listája. Leginkább este, munkából hazafelé menet ugrunk be termékmustrára. Addigra sajnos egy-egy akciós áru teljesen elfogy, a húsos pult sokszor kiürül, de mindig megakad valami ígéretesen a szemem. Farkaséhesen tértünk be a minap is, még maradt pár bajor zsemle, aminek rendkívül örültünk, ugyanis éppen elfogyott a házi készítésű kenyerünk. Az itthoni változatot Szamóca bajor perece alapján készítettem el, az eredeti recept megtalálható itt.

Hozzávalók:

25 dkg rétesliszt
25 dkg finomliszt (BL55)
2 teáskanál cukor
15 g élesztő
2 kiskanál só
3 evőkanál olaj
kb. 0,75 dl víz (vagy amennyi szükséges a tészta állagához)

víz az előfőzéshez
1 evőkanál szódabikarbóna
1 kiskanál só

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a lisztekhez adjuk a sóval, olajjal és vízzel együtt. Összegyúrjuk a hozzávalókat és tíz percig dagasztjuk a tésztát. Félretesszük egy órára, hogy a duplájára keljen.
 


A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd nyolc részre osztjuk. A részekből takaros zsemleformákat söndörgetünk. Nem baj, ha nem tökéletes. A forma kialakításában segíthet, ha lisztezetlen felületen alakítjuk ki a kerekded formát a tenyerünkkel.


Húsz perc pihentetés következik, ezalatt forraljunk fel egy lábosban 1-1,5 l vízet és adjuk hozzá a szódabikarbónát és a sót. A lobogó víz erősen fel fog pezsegni, ekkor kettesével tegyük a vízfürdőbe a zsemléket és mindkét oldalukat 30-30 másodpercig főzzük. Ez a lúgos vízben történő főzés létfontosságú a "bajor jelleg" szempontjából, ennek köszönhető a zsemle leendő különleges színe és ízének karaktere.


Az előfőzött zsemléket sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, kereszt formát vágunk fél centi mélyen a tetejükre és ismét húsz percig pihentetjük őket.


200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt szép pirosra sütjük a zsemléket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése