
Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
25 dkg finomliszt (BL55)
2 teáskanál cukor
15 g élesztő
2 kiskanál só
3 evőkanál olaj
kb. 0,75 dl víz (vagy amennyi szükséges a tészta állagához)
víz az előfőzéshez
1 evőkanál szódabikarbóna
1 kiskanál só
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a lisztekhez adjuk a sóval, olajjal és vízzel együtt. Összegyúrjuk a hozzávalókat és tíz percig dagasztjuk a tésztát. Félretesszük egy órára, hogy a duplájára keljen.
A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd nyolc részre osztjuk. A részekből takaros zsemleformákat söndörgetünk. Nem baj, ha nem tökéletes. A forma kialakításában segíthet, ha lisztezetlen felületen alakítjuk ki a kerekded formát a tenyerünkkel.
Húsz perc pihentetés következik, ezalatt forraljunk fel egy lábosban 1-1,5 l vízet és adjuk hozzá a szódabikarbónát és a sót. A lobogó víz erősen fel fog pezsegni, ekkor kettesével tegyük a vízfürdőbe a zsemléket és mindkét oldalukat 30-30 másodpercig főzzük. Ez a lúgos vízben történő főzés létfontosságú a "bajor jelleg" szempontjából, ennek köszönhető a zsemle leendő különleges színe és ízének karaktere.
Az előfőzött zsemléket sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, kereszt formát vágunk fél centi mélyen a tetejükre és ismét húsz percig pihentetjük őket.
200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt szép pirosra sütjük a zsemléket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése