Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

5/30/2014

Török pizza

Napok óta nem hagyott nyugodni az egyik újságomban látott, bő húsrakománnyal megpakolt csónakszerű török pizza. Néhány itthoni hozzávalóból tehát összeállítottam egy lebutított változatot, ami ennek ellenére külalakjában és illatában, ízében is merőben eltér a szokásos, itthon sütött pizzáinktól - a tésztán, azon persze nem változtattam. Talán legközelebb...











Hozzávalók:

1 adag pizzatészta (receptje megtalálható itt...)

50 dkg darált hús (jelen esetben csak sertés volt itthon)
4 darab paradicsom
1 db 150 grammos sürített paradicsom
2 evőkanál olívaolaj
1 vöröshagyma
1/2-1/2 kiskanálnyi őrölt fahéj és őrölt kömény

tört bors
1 chili paprika
2 gerezd fokhagyma

reszelt sajt

A "Tészták" oldalon leírt, Gennaro Contaldo - féle, eddig verhetetlen pizzatésztát vettem alapul. A tészta kelési ideje alatt állítottam össze a húsos rakományt. A felaprított vöröshagymát az olívaolajon üvegesre pároltam, hozzáadtam a szintén felaprított chilit és a vékonyan felkarikázott fokhagymát. Rátettem a fahéjat és őrölt köményt, fél percig kevergettem, hogy az aromák felszabaduljanak.



Ekkor hozzáadtam a darált húst, és átsütöttem, megpirítottam. Ez idő alatt a paradicsomokat héjastól robotgépben pépesítettem - a zöldségek héja sok vitamint, antioxidánst tartalmaz, ezért nem szoktam megszabadulni tőle, hacsak nem muszáj. Egyébként is valahol azt olvastam, hogy a paradicsom olyan különös teremtmény, hogy az antioxidáns tulajdonságú likopin tartalma főzést követően jobban hasznosul a szervezetben :)


Szóval ne sajnáljuk, tegyük hozzá az átsült darált húshoz a friss paradicsom pépet és a sűrítményt is. Mérsékelt lángon gyakran megkevergetve, sózást és borsozást követően hagyjuk összeérni az ízeket. Fél deci vizet adhatunk hozzá, hogy szaftosabb legyen. Mire elkészül, meg is kelt a tésztánk. A sütőt 230 fokra előmelegítjük.


Imádom ezt a kerámia bevonatú serpenyőt :) olyan jól tisztítható és nem sül le benne az étel! Nos, a tésztát hat részre osztjuk, és a részekből 2-3 mm vékony ovális lapokat nyújtunk. A lapokra kanalazzuk a kissé kihűtött húsos tölteléket.


Ezen a fantasztikus felvételen azt láthatjuk, hogyan formázzuk meg a végleges csónak alakzatot - egyszerűen a tészta széleit megemelve, összecsipkedve egy peremet képzünk. Utólag a tölteléket egy kanállal egyenletesen szétterítjük a csónak belsejében. Sajtot reszelünk rá, és mehet is a forró sütőbe.


15 perc alatt sül meg, bár az én ellenségeskedő sütőm esetében az utolsó 3-4 percre a grillt is rá kellett kapcsolnom.


...Érdekességként még az eszembe jutott, hogy egyik nap édesapámmal beszélgettem a törökökről (elég valószínű hogy a Szulejmán c. sorozat apropójából) és ő mesélte nekem, hogy a török megszállás előtt a magyarok főleg szarvasmarhát tartottak, a megszállás miatt azonban áttértek a sertéstartásra, mert az nem kellett a törököknek, mivel nem fogyasztottak sertéshúst... Hát akkor ez most egy olyan török pizza lett, amit egy török sem enne meg :(

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése