Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

6/28/2014

Zöldséges túrógombóc

Anyutól a puhán gőzölgő, friss, markánsan túróízű, omlós túrógombócot szoktam meg, édes tejföllel, harsány zsemlemorzsával. A titka az, hogy a túró 10 dekájához 1 evőkanál búzadarát adagol, és én nem szándékozom ezt a családi hagyományt elpocsékolni... csak most kissé diétásabb zöldséges gombócokat álmodtam meg, fokhagymás, sós tejföllel, fűszeres pirított dióval.






Hozzávalók:

50 dkg túró
5 evőkanál búzadara
2 evőkanál olívaolaj
40 dkg zöldség vegyesen
3 tojás
friss kapor

frissen tört bors

1 marék dió
cayenne bors
ízlés szerint édeskömény mag

3 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma


A zöldségek közé zöldbabot, sárgarépát, kápia paprikát, újhagymát, zöldborsót és aszalt, olajban eltett paradicsomot választottam. A zöldségeket megmostam, majd a répát meghámoztam, a zöldbab végeit levágtam és 1-1,5 cm-es darabkákra aprítottam fel őket. Olívaolajon, kis lángon enyhén roppanósra pároltam a zöldségeket, kevés sóval ízesítettem a keveréket.



Miután elkészült, hagytam kihűlni a zöldségeket. Egy tálba kimértem a túrót, búzadarát és hozzáadtam a három felvert tojást, a felaprított kaprot, a zöldségeket, egy kiskanál sót és borsot törtem rá.


Elkevertem a hozzávalókat és egy jó húsz percre félretettem, hogy a daraszemcsék megszívják magukat.



Egy nagy edényben sós vizet forraltam fel. Amikor már lobogott a víz, a hőfokot mérsékeltem, nehogy összeverje a lágy gombócokat, és próbafőzést végeztem. Egy takaros gombócot óvatosan kanálról a vízbe engedtem és megfigyeltem, hogy megtartja-e a formáját. Ha túl lágy az elegy, adjunk még hozzá kevés búzadarát, és egy negyedórát várjunk inkább. A megfőtt gombócok a főzővíz tetejére úsznak, ekkor óvatosan már kiszedhetjük őket. Egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk a durvára tört, fűszerezett diót. A tejfölt zúzott fokhagymával és sóval ízesítjük. A frissen elkészült gombóckákat fokhagymás tejföllel és illatos, ropogós diódarabkákkal koronázzuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése