Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

10/24/2012

Hortobágyi rakott palacsinta

Pörkölt rajongó lévén már számtalan módon próbáltam új köntösbe bújtatni gyermekkori kedvencemet. A párizsi mellett a nokedli pörköltszafttal volt az első olyan étel, amit belém lehetett diktálni a tejbegrízen és almaszószon kívül. Bevallom, ez utóbbi két idol dominált finnyás kis étrendemben, négy - öt éves koromig.

Gyerekfejjel a párizsi azért volt rendkívül szimpatikus, mert színhúsnak tűnt.  :)




Hozzávalók:

Pörkölt:
fél kiló csirkemell
1 nagy fej vöröshagyma
olaj a hagyma alá
őrölt paprika
só, bors ízlés szerint

Palacsinta tészta:
30 dkg finomliszt
2 tojás
kb. fél tasak szárított élesztő
só és leheletnyi cukor
3 dl tej
kb. 3 dl víz
1 dl olaj 

Palacsintatorony:
1 nagy tejföl a rétegzéshez illetve a szaft besűrítéséhez
1 duci gerezd fokhagyma és só
túró a rétegzéshez
bacon szalonna (6-8 vékony szelet)
zöldpaprika, újhagyma szeletek a dizájnhoz

Tudom nagyon jól, kizárólag csirkemellből nem lehet igazán finom pörköltszaftot készíteni, de most csak ez volt itthon és a recepthez jelenleg ez is elegendő. A felkockázott csirkemellet a pár evőkanálnyi olajon megdinsztelt hagymára dobom, kissé átforrósítom, hogy a külseje kifehéredjen, azaz a "rostok bezáródjanak" és a száraz csirkemell a minimális nedvességét lehetőség szerint megtartsa. Az őrölt paprikát mérsékelt lángon enyhén megpirítom a húson, állandó kavargatás mellett. Felöntöm vízzel, hogy teljesen ellepje az főzőedény tartalmát. (Sajnos nekem idő előtt elfogyott a pörköltszaft, mert a palacsintarétegek beszívták magukba, így nem jutott tálaláskor a tortaszelet nyakon öntésére, ezért érdemes bő lével készíteni a húst!) Ízlés szerint sózom, borsozom a rotyogó pörköltet. Az ízén csak javítani tud egy-egy beleaprított paprika és paradicsom, de én most nem tettem hozzá.
Ha a húskockák megpuhultak, félrehúzom a lábost és a húst különválasztom a szaftjától, majd két villa segítségével rostjaira szedem, a végén pedig fellazítom a pörköltszaft egy részével.

Mialatt a pörkölt rotyogott, bekevertem a palacsintatésztát. A hozzávalók lehetőség szerint legyenek szoba hőmérsékletűek, majd meleg helyen fél órát állni hagyom a tésztát. Ez az idő elég a pörkölt elkészüléséhez és a hús szétcincálásához. A tejföl egy részébe bele passzírozom, vagy bele aprítom a fokhagymát és sóval ízesítem. A bacon javát felvágom téglalapocskákra, de két szép példányt meghagytam egészben, díszítésnek. Kisütöm saját zsírján.
A palacsintatészta legyen sűrű, testes. Alacsony lángon sütöm a palacsintákat, hogy legyen időm a rétegek összeállításához. Az első palacsintára megy a húsos töltelék, a másodikra a fokhagymás tejföl, morzsolt túró és a pirított bacon darabkák.







Addig rétegzem, amíg elfogynak a hozzávalók. A torony tetejét kedvem szerint díszítem zöldpaprikával, bacon szalonnával. A visszamaradt szaftot csomómentesre bekeverem a tejföl maradékával és mellékelem a rakott palacsintához. (...legközelebb, ha marad)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése