Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

11/25/2012

Bombajó csokitorta

Először is leszögezném, sajnos nem úgy sikerült, ahogy anyu csinálta. Igaz, javítottam a múlt hetihez képest a bomba állagán, de talán soha nem lesz olyan mámorító, mint az, amit édesanyám készített annak idején sok-sok szeretettel...







Hozzávalók:

1. Piskótatekercshez:
5 tojás
5 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
6 g sütőpor (eredetileg nem szerepel a leírásban)
1 teáskanál ecet (nem szerepel a leírásban)

2. A krémhez:
15 dkg Ráma margarin
10 dkg porcukor
4 tojássárgája
2 evőkanál rum, vagy málnaszörp

3. A bombához:
5 tojás sárgája
15 dkg porcukor
2 vaníliás cukor (az egyik lehetőség szerint Bourbon vaníliás cukor, vagy fél vaníliarúd kikapart belseje)
1 mokkáskanál őrölt fahéj
2 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaó
2,5 dl tej
10 dkg étcsoki
2,5 dl tejszín (Hulala)
6 lap zselatin (eredetileg nem szerepel a leírásban, de enélkül nem állt nekem össze)
kevés rum

Először a piskótatekercset készítjük el. Fontos, hogy a sütőt előmelegítsük, mert azonnal sütnünk kell. A tojásokat szétválasztjuk, gondosan ügyelve arra, hogy egy csepp sárgája se tévedjen a fehérjébe. (Az ecet azért létjogosult, mert anélkül, hogy megváltoztatná a fehérje ízét, elősegíti a hab kemény állagát.) A fehérjéből kemény habot verünk, akkor jó, ha az edényt gyors mozdulattal a feje tetejére fordítva nem esik ki belőle. Azért óvatosan ellenőrizzük!
A már kemény fehérjéhez hozzáadjuk a cukrot, ezt még gépi habverővel vegyítjük össze. A következő lépésben a tojássárgák jönnek, kézi habverővel kíméletesen keverjük a habba, hogy ne törjön össze. A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor) összekeverjük, majd a habra szitáljuk.




Óvatosan beleforgatjuk a masszába, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe szedjük a tésztát. 220 fokon (légkeveréses sütőben 200 fokon) körülbelül 8-10 percig sütjük.
Az aranyszínűre sült piskótát tiszta, porcukorral enyhén meghintett konyharuhára borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk az aljáról. Óvatosan a konyharuha segítségével feltekerjük a piskótatésztát úgy, hogy a konyharuhát is beletekerjük, mintha az lenne a töltelék.
Időközben összeállítottuk a krémet is. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat és a rumot. Ezt a krémet kenjük a kitekert, de még meleg piskóta lapjára. Majd a konyharuha segítségével, azt nem beletekerve összeállítjuk a piskótatekercset. Frissen tartó fóliával szorosan körbevonom a tekercset és éjszakára a hűtőbe teszem, az eredeti recept alapján. Én körülbelül másfél - két órára tettem hűtőbe a tekercset.




 A bombához a tojássárgákat összekeverjük a vaníliás cukorral, cukorral, fahéjjal, kakaóval. Gőz felett felmelegítem a tejet, beleolvasztom a csokit és a zselatin lapokat. Amikor a csokis tej egyneművé vált, belekeverjük a tojásos masszát, és besűrítjük, gyakori kevergetés mellett kihűtjük. Ezután a habtejszínt felverjük, és beleforgatjuk a csokikrémet. Én kicsit rásegítettem a robotgéppel, mert a csoki leült az edény aljára, akárhogyan is próbáltam elegyíteni.

A piskótát 1 cm-es vastag szeletekre vágjuk, majd kibélelünk a szeletekkel egy gömbölyű tálat, aminek a belsejét előzőleg frissen tartófóliával vontunk be.


Belesimítjuk a krém felét, majd egy sor piskóta következik, és ismét a krém.


Lefedjük alufóliával, és 3-4 órára a hűtőbe tesszük. Kiborításához egy nagy tányért teszünk a tál tetejére, és határozott mozdulattal a feje tetejére fordítjuk a tálat. A tálat leemeljük, a fóliát lefejtjük, és előbukkan az aranyosan cirádált halom, mennyei csokihabbal a belsejében.


Mivel a piskótába tekert krém nyers tojás sárgáját tartalmaz, ezért körültekintően kell eljárni. A szalmonella fertőzés elkerülése érdekében a tojáshéj legyen előzetesen alaposan letisztítva!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése