Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

9/17/2013

Cukkinifőzelék citromos húskenyérrel

Diétázok, mert harmincas nőként be kell látnom, a kilók szemtelenül feltolakodtak rám, figyelmen kívül hagyva a véleményem a dologról. A fogyókúrámat - vagy nevezzük életmód váltásnak - egy egyhetes önpusztító "jojódiétával" indítottam, aminek hatására a gyomrom jól összement és az éhség rendszeres kísérőmmé szegődött... A legkínosabb pillanatokban kezd el mennydörögni a gyomrom. Tudom nagyon jól, hogy ez mennyire egészségtelen, de mindenképpen szükségszerű volt a váltás, amit szelídebb módon sajnos nem tudtam kieszközölni. A neheze még hátra van, leadni a kívánt kilókat, majd belőni azt a napi kalóriabevitelt, ami mellett tartani tudom a súlyom, ráadásul ott a kihívás, hogy ne kövéredjek vissza az ételektől, amiket sütök-főzök. :) Egy cukkinifőzelékkel indítom meg hát a szeptembert, és noha a húskenyér nem sovány csirkemell, de nem is párolt halfilé, viszont nagyon finom :)

Hozzávalók:

1 nagy cukkini, vagy 2 közepes
5 dkg vaj
1 vöröshagyma
2,5 dl tejszín
3 dl víz
2 csapott evőkanál keményítő
szárított vagy friss kapor

tört bors
2 evőkanál balzsamecet

Húskenyérhez:
 
60 dkg darált sertéshús
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
2 zsemle
1 citrom

tört bors
1 teáskanál fűszerpaprika
kevés zsemlemorzsa
olívaolaj

Stahl Judit cukkinifőzelékét olvasva köteleződtem el a citromnál, mint főkolomposnál. Csak én nem a főzelékbe, hanem egy szaftos (és nem éppen diétás) húskenyérbe képzeltem bele a citrusos aromát. Mivel naponta csupán egyszer eszek laktatót, ezért érzésem szerint pont belefért az étrendembe egy jó ujjnyi vastag fasírozott :)
A sütőt 200 fokra előmelegítettem. A húst tálba tettem, ráreszeltem a citrom héját, hozzáadtam a két felvert tojást, sót, borsot, felkockázott hagymát, áttört fokhagymát és a fűszerpaprikát.



A zsemléket felkockáztam és a citrom felének a levét kifacsartam, hozzáadtam 30 ml vizet. A citromos vizet ráöntöttem a zsemlékre és jól összenyomkodtam, hogy átigyák a kockák magukat a nedvekkel. Ha kell, tegyünk még hozzá egy-két evőkanál vizet. A zsemlekockákat belegyúrtam a húsos masszába és kézzel alaposan összedolgoztam a húskenyér hozzávalóit. Egy tepsibe alufóliát fektettem, ennek az alját lekentem olívaolajjal. Erre ráhelyeztem a hosszúkásra formázott masszát és vékonyan meghintettem zsemlemorzsával.


40-45 perc alatt készre sütöttem a citromos fasírozottamat. Ezalatt a cukkinit megmostam, a végeit levágtam és robotgéppel pillanatok alatt lereszeltem. A vajat felolvasztottam és mérsékelt lángon üvegesre pároltam rajta a felaprított vöröshagymát. Ezután rátettem a cukkinit, megsóztam, borsot törtem rá és pár percig kevergettem, amíg át nem melegedett. Ezután rászórtam a szárított kaprot, összeforgattam, lefedtem és kb. tizenöt perc alatt puhára pároltam.


A tejszínnel csomómentesre kevertem a keményítőt, majd felhígítottam a vízzel és az egészet hozzáadtam a párolt cukkinihez. Folyamatosan kevergetve összeforraltam a főzeléket, majd belekevertem a balzsamecetet. Többszöri kóstolgatással állítottam be a nekem megfelelő sós - savanykás ízkombinációt. Ezalatt pont elkészült a húskenyerem is.


A főzeléket tálba szedtem, a tetejére fektettem egy szép ujjnyi vastag szelet húskenyeret és frissen hersegő, vékonyan felkarikázott lila színű újhagymával szórtam meg a kompozícióm tetejét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése