Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

9/26/2013

Zöldbab rakottas

Rakott zöldség szezont tartok levesekkel tarkítva, a kilók szépen, komótosan el is indultak lefelé :) Zöldbab a spájzból kipipálva, a kelkáposzta meg azt hiszem arra vár, hogy főzelékké lényegüljön...







Hozzávalók:

50 dkg friss zöldbab
50 dkg darált sertéshús
15 dkg árpagyöngy
1 vöröshagyma
4-5 evőkanál olívaolaj
1 csapott evőkanál fűszerpaprika
1 csapott kiskanál őrölt kömény
1 chilli paprika
1 paradicsom

tört bors
2,5 dl tejföl
1 tojás sárgája
1 dundi gerezd fokhagyma
vaj az edény kikenéséhez

A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk, majd sós vizet forralunk és olyan roppanósan puhára főzzük benne a zöldbabunkat. Ha megfőtt, leszűrjük, a főzőlevét félretesszük.



A vöröshagymát 2-3 evőkanálnyi olívaolajon üvegesre pároljuk, majd rátesszük a darált húst és átpirítjuk. Ha kell, keveset teszünk alá a bab főzőlevéből. Amint a hús kifehéredett, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a chilli paprikát vékonyan felszeletelve, az őrölt köményt, a borsot és a felkockázott paradicsomot. Finom szaftossá főzzük a húsos alapot. A sütőt bekapcsoljuk 190 fokra.


Egy másik edényben egy-két perc alatt megpirítjuk az árpagyöngyöt a maradék olívaolajon, majd felöntjük a zöldbab főzőlevével úgy, hogy bőven ellepje. Alacsonyabb hőfokon puhára főzzük, rendszeresen utána pótolva a főzőlevet, amikor erre szükség van. Ha ezzel is készen vagyunk, egy hőálló tálat kivajazunk és az aljára zöldbabból leteszünk egy réteget. Erre jön tetszés szerint az árpagyöngy, majd a húsos alap.


A rétegzést folytatjuk, a tetejére hagyunk zöldbabot. A tejfölt megsózzuk, elkeverjük a tojás sárgájával és egy kevés főzőlével hígítva bevonjuk vele a rakott zöldbabunkat. A tetejére vékonyan fokhagymát szelünk.


Körülbelül egy óra alatt készre sütjük. Én a tejfölös topping előtt a biztonság kedvéért egy merőkanálnyi főzőlével nyakon öntöttem, hogy bő szaftban érjenek össze az ízek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése