Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

3/15/2014

Káposztás lencseleves

Újabb szösszenet a Vidék íze receptújság egyik régi (2008.februári) száma alapján. (Megjegyzem, ugyanezen az oldalon (!) egy másik remek leves, egy korhelygulyás is helyet szorított magának, hát őt is beállítottam a megvalósulásra várakozó receptek végeláthatatlan sorába.) Őszintén rajongok a nehéz, tartalmas levesekért - nem mintha a könnyű levesekért nem rajonganék... és egyszerűen ki kellett próbálnom ezt a sokat ígérő, ugyanakkor gyengébb emésztésűek szervezetét esetlegesen próbára tévő kombinációt. És íme, két és fél napos tesztelést követően már biztonsággal kijelenthetem: életben maradtam, sőt, olyannyira kedvemre való volt ez a leveske is, hogy bevesszük szélesedő repertoárunkba, íme...

Hozzávalók:

30 dkg lencse
1 nagyobb vöröshagyma
5 dkg baconszalonna
egy kb. 10 cm-es hosszúságú kolbászdarab
50 dkg fejeskáposzta
5 szál virsli
1 teáskanál fűszerpaprika
1 kávéskanál szárított tárkony
1 evőkanál liszt
2 dl tejföl

1 evőkanál olaj

A csipetkéhez:

1 tojás
finomliszt, amennyit a tojás felvesz
nagy csipet só

A lencsét pár órával a leves elkészítése előtt beáztatom. Mikor megszívta magát a vízzel, indulhat a főzés. A szalonna és a kolbász zsírját kiolvasztom, majd megdinsztelem rajta a felaprított vöröshagymát - mivel húsosabb baconszalonnát használtam, egy evőkanál olajat adtam hozzá, hogy a hagymám ne süljön le. Mikor a hagyma megpuhult, leveszem a lángról, rászórom a fűszerpaprikát, fél percig kevergetve átforrósítom, majd jöhet a tárkony.



Összekeverem és hozzáadom a felkockázott édes káposztát. Megsózom és felöntöm vízzel.


Lassú tűzön kb. fél óráig pároljuk, majd hozzáadom a beáztatott lencsét és azt is puhára főzzük.


A tojásból, sóból, lisztből kemény csipetketésztát gyúrok, amit kiszaggatok és félreteszek. A virslit felkarikázom. A tejfölben elkeverem az egy evőkanál lisztet. Mikor a lencse már megpuhult, hozzáadom a virslikarikákat, a csipetkét és mikor a csipetke feljön a leves tetejére, a lisztes tejfölt felhígítom pár kanál forró leveslével és belekeverem a levesbe (behabarom).


Azon melegében frissen tört borssal, kevés hűvös tejföllel, Erős Pistával istenien jól esett...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése