Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

3/22/2014

Medvehagymás, sonkás kiflik

A tavasz első konyhai hírnöke számomra a medvehagyma. Ilyenkor úgy érzem, új időszámítás kezdődik... Az utóbbi években a medvehagyma igazi divattá nőtte ki magát. Aluljárókban is tukmálják az emberre a friss, harsányan zöld leveleket - legutóbb száz forintért hallottam monotonon kántálni az alkalmi zöldségeseket... Én inkább többet fizetek érte, de megbízható forrásból szerzem be medvehagymát, ugyanis nem hozzáértő személyek könnyen összetéveszthetik a medvehagymát a gyöngyvirág levelével, ami mérgező!


Hozzávalók:

50 dkg finomliszt (BL55)
25 dkg túró
1,5 dl langyos tej
1,5 dl olívaolaj
20 g élesztő
1 kiskanál cukor
2 kiskanál só
1 tojás
napraforgómag

Töltelékhez:

10 dkg szeletelt sonka
fél csokor medvehagyma
10 dkg krémsajt
frissen tört bors

A lisztet egy tálba kimérjük, a közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a langyos tejet. Beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Belevonunk a tejbe egy kevés lisztet is, és meleg helyen felfuttatjuk az élesztőt. A túrót az olajjal összekeverjük, majd hozzáadjuk a sóval együtt a tál tartalmához.



Fakanállal összedolgozzuk, majd kézzel 8-10 percig dagasztjuk a tésztánkat.


Rugalmas, de rögös lesz a tésztánk, amit kb. 1,5 óra alatt meleg helyen duplájára kelesztünk. Ezután enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, és 0,5 cm vékony kör alakú lapot nyújtunk belőle. A lapot negyedeljük egy késsel, és a negyedeket még tovább nyújtjuk, majd 5-6 cikkre vágjuk őket is.


A cikkeket menet közben ismételten kívánt vékonyságúra nyújtjuk. A sonkát felkockázzuk, a medvehagymát megmossuk és felcsíkozzuk. Egy edényben összekeverjük a sonkát, medvehagymát a krémsajttal és kevés tört borssal.


A tésztacikkeket megkenjük a krémsajtos masszával.


Az elnyújtott háromszög alakú forma rövidebb oldalánál kezdve viszonylag szorosan feltekerjük a tésztát. Helyes duci rolnikat kapunk végeredményül. Ezeket egymástól biztos távolban elhelyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsin. A sütőt 190-200 fokra előmelegítjük, a nem egészen kifli alakú kiflijeinket pedig húsz percig pihentetjük. Ezalatt megkenjük felvert tojással és megszórjuk napraforgómaggal.


Az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.


Megtölthetjük kedvünkre más finomságokkal is, a tészta nagyon jól kezelhető és gyönyörű. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése