Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

3/05/2014

Omlós juhtúrós rudacskák vegyes zöldséglevessel

A zöldségleves karfiolból, répafélékből, szárzellerből, valamint burgonyából készült. Semmi flancolás, időnként nem árt kiüríteni a hűtőt... Múltkor cukkinivel és karalábéval készítettem - ezek a levesek gőzölögve, tejfölösen, Erős Pistásan pompásan átjárják a gyomrot és a szívet. A mai vacsorám tündöklő sztárja azonban mégis a levest kísérő omlós juhtúrós rudacska lett, megnyerő napraforgómagos fizimiskájával. Lehetetlen volt Őt nem szeretni :)


Hozzávalók:

pár szem bugronya
2 szál sárgarépa
1 megtermett fehérrépa
1 kisebb fej karfiol
fél szárzeller
1 vöröshagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál fűszerpaprika

tört bors
tejföl (tálalásnál)

A rudacskákhoz:

25 dkg finomliszt (BL55)
20 dkg juhtúró
20 dkg vaj
1 kiskanál só
1 tojás
napraforgómag

Egy edénybe mérjük ki a lisztet és adjuk hozzá a puha (vagy kissé megolvasztott) vajat, juhtúrót és a sót.



Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a hozzávalókat és fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük fél-egy órára. Nos, a leves is végtelenül egyszerű. Míg a tészta a frigóban pihen, a zöldségeket megtisztítjuk, a burgonyát, répákat, szárzellert felvagdossuk, a karfiolt apró rózsákra szedjük. A felaprított hagymát az olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát és levesszük a tűzről. Jól átforgatjuk, és rádobjuk a zöldségeket a karfiol és a szárzeller kivételével. Felöntjük kb. 2 l vízzel, megsózzuk, megborsozzuk és addig rotyogtatjuk közepes lángon, amíg félig megpuhulnak a zöldségdarabok. Ezután jön a karfiol, majd a legvégén a szárzeller, mert ezek hamarabb megpuhulnak. A sütőt előmelegítjük 210 fokra.


Amint a szárzeller kissé roppanósra puhul, le is zárjuk alatta a tűzhelyet. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél cm vastagságúra, gyorsan dolgozva, hogy a vaj ne olvadjon meg. 1-1,5 cm széles csíkokat vágunk belőle, ezeket sütőpapírral kibélelt tepsire fektetjük. Felverjük a tojást és lekenjük a rudakat, végül megszórjuk a napraforgómaggal.


12-15 perc alatt szép pirosra sütjük a juhtúrós rudakat.


A levest tejföllel, frissen tört borssal, Erős Pistával megbolondítva adagoljuk az ínycsiklandó sós sütemény mellé.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése