Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

2/20/2013

Citromos sertéshúsos nyársak

Karácsonyra szüleimtől húsdaráló és hurka-, kolbásztöltő funkciójú gépezetet kaptam,  már jó előre letutiztuk, hogy nekik meg jó lesz egy kenyérsütő gép. Múlt héten haza is állítottam több, mint három kiló hússal, sertéssel és marhával vegyesen, és szépen feldolgoztuk az esti órákban, majd egységcsomagokban mentek a fagyasztóba.... Óriási érzés egyre inkább kiteljesedni a gazdálkodó háziasszony hálás szerepében :)



Hozzávalók:

30 dkg darált sertéshús
1 citrom reszelt héja, fél citrom leve
2 evőkanál tejföl
4 evőkanál zsemlemorzsa
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
pár szál metélőhagyma
1 kiskanál só
tört bors

4-5 evőkanál burgonyapehely a hempergetéshez
bő olaj a sütéshez
sasliknyársak

Joghurtos mártogatóhoz:

1 dl natúr joghurt

1 evőkanál szezámmag
pár szál metélőhagyma

A húst, citromhéjat és -levet, a tejfölt, zsemlemorzsát, áttört fokhagymát, felaprított metélőhagymát, sót, borsot, és a felvert tojást összemérjük egy tálba.



Kezünkkel átgyúrjuk a hozzávalókat, lágy masszát kapunk, amit egy húsz percre félreteszünk, hogy az ízek összeérjenek.



Sasliknyársakat veszek elő, benedvesítem őket, hogy ne égjenek meg. Az olajat felhevítem közepes fokozatra. A húsmasszából nagyobb tojásnyi darabot veszek ki és hosszúkás hurkát formázok belőle egy sasliknyárs köré. A húsos nyársakat burgonyapehelybe forgatom.



A nyársakat hat-nyolc perc alatt pirosra sütöm. Ez idő alatt egy másik serpenyőben a szezámmagokat megpirítom, és a kimért joghurthoz adom. Metélőhagymát vágok bele és sóval ízesítem, majd alaposan elkeverem. Ez a mártogató rendkívül jól harmonizál a citrusos nyársakkal.


Karikára vágott sült burgonyával, paradicsomsalátával és a joghurtos mártogatóval megfejelve igazán jó kis estebéd lett belőle.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése