
Hozzávalók:
30 dkg darált sertéshús
1 citrom reszelt héja, fél citrom leve
2 evőkanál tejföl
4 evőkanál zsemlemorzsa
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
pár szál metélőhagyma
1 kiskanál só
tört bors
4-5 evőkanál burgonyapehely a hempergetéshez
bő olaj a sütéshez
sasliknyársak
Joghurtos mártogatóhoz:
1 dl natúr joghurt
só
1 evőkanál szezámmag
pár szál metélőhagyma
A húst, citromhéjat és -levet, a tejfölt, zsemlemorzsát, áttört fokhagymát, felaprított metélőhagymát, sót, borsot, és a felvert tojást összemérjük egy tálba.
Kezünkkel átgyúrjuk a hozzávalókat, lágy masszát kapunk, amit egy húsz percre félreteszünk, hogy az ízek összeérjenek.
Sasliknyársakat veszek elő, benedvesítem őket, hogy ne égjenek meg. Az olajat felhevítem közepes fokozatra. A húsmasszából nagyobb tojásnyi darabot veszek ki és hosszúkás hurkát formázok belőle egy sasliknyárs köré. A húsos nyársakat burgonyapehelybe forgatom.
A nyársakat hat-nyolc perc alatt pirosra sütöm. Ez idő alatt egy másik serpenyőben a szezámmagokat megpirítom, és a kimért joghurthoz adom. Metélőhagymát vágok bele és sóval ízesítem, majd alaposan elkeverem. Ez a mártogató rendkívül jól harmonizál a citrusos nyársakkal.
Karikára vágott sült burgonyával, paradicsomsalátával és a joghurtos mártogatóval megfejelve igazán jó kis estebéd lett belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése