Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

2/10/2013

Négyféle szendvicskrém

Vendégségbe készültünk, gondoltam elbűvölöm a többieket a házi sütésű bagettemmel és négyféle szendvicskrémemmel. Nos, a bagett tésztáján még finomítanom kell, vagy le kell cserélni a sütőmet, mert kissé kiszáradt, hiába sütöttem gőzben. Ezért most csak a szívet melengetően sokszínű krémekről fogok számot adni. Februárban már épp itt az ideje a színterápiának...





1. Paradicsomos szendvicskrém


Hozzávalók:

30 dkg paradicsom
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál balzsamecet
1 gerezd fokhagyma
pár szál metélőhagyma
pár szál petrezselyem
egy csipet oregánó (szárított, vagy a legjobb a friss)

frissen tört fekete bors

A paradicsomot és a zöldeket felaprítom, a fokhagymát áttöröm, az olívaolajat és ecetet kimérem és hozzáadom a paradicsomhoz. Fűszerezem, és összekeverem az egészet.

 

2. Fekete olívabogyós szendvicskrém

Hozzávalók:

15 dkg fekete olívabogyó
2-3 szardella filé
1 evőkanál kapribogyó
1 gerezd fokhagyma
egy kisebb rozmaringág lecsipkedett levelei
egy csipet oregánó (nekem csak szárított volt itthon)
egy csipet cayenne chilli paprika



A hozzávalókat kimérjük és botmixerrel pürésítjük. Sózást nem igényel, a szardella és a kapribogyó elég sóssá teszi a masszát. Elegáns, fekete krémet kapunk átható intenzív ízzel.



3. Márványsajtos, pirított diós szendvicskrém

Hozzávalók:

15 dkg márványsajt szétmorzsolva
2 marék dió
2 szál újhagyma
2,5 dkg puha vaj
10 dkg tejföl
fehérbors




Az alábbi szendvicskrémhez Frank Júlia receptkönyvéből vettem az ötletet. A hagymát felkarikázzuk,a diót mozsárban durvára törjük és forró serpenyőben pár perc alatt illatosra pirítjuk. A hozzávalókat villával összekeverjük, a csomós részeket szétnyomkodjuk.



4. Tojásos, füstölt lazacos szendvicskrém

Hozzávalók:

5 db keményre főtt tojás
10 dkg füstölt lazac (ha elhagyjuk, sima tojáskrémet kapunk)
1 teáskanál mustár
2,5 dkg puha vaj
1 szál újhagyma
10 dkg tejföl



A főtt tojás fehérjét szétválasztjuk a sárgájától. A hagymát felkarikázzuk. A tojássárgákat, vajat, mustárt, hagymát, tejfölt összekeverjük. A fehérjét apróra daraboljuk és ezt is hozzáadjuk. Ha a halas változatot készítjük, akkor a végén jön a lazac, kisebb darabokra csipkedve, szálkátlanítva.



Ezeket a krémeket friss bagettszeleteken, vagy meleg, ropogós, fokhagymás olajjal megkent pirítóson fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése