Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

4/10/2013

Gombás, füstölt tarjás pizza extrával

Ismét egy gombás recept, a húsvétról maradt füstölt, főtt tarja felhasználásával. Húsvéti élelmiszer begyűjtő rokonlátogatásunk eredménye két kiló szarvascomb a fagyóban, szarvashúsalaplé "kockák", szintén lefagyasztva, édesharmat méz, repceméz - szép fehéres-habosra kicsapódva -, és selyemfűméz... Valamint rengeteg apróság, amin napokig eléldegéltünk.




Hozzávalók: 2 közepes pizzához

pizzatésztához
30 dkg finomliszt (BL55)
10 g élesztő
fél kiskanál só
2 evőkanál olívaolaj
kb. 2 dl langyos víz
kb. 10 dkg trappista sajt

gombás feltéthez
6 db közepes csiperke gomba
6 közepes kalap laskagomba
1 vargánya
2 gerezd fokhagyma
pár szál petrezselyem
3 dkg vaj
tört fekete bors


gyors paradicsom szósz
150 g sűrített paradicsom
tört fekete bors
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál csípős ketchup
oregánó (friss, aprított, vagy szárított)

egyéb
pár szelet füstölt, főtt tarja falatokra tépkedve
fél lila hagyma felkarikázva
kb. 25-30 dkg trappista sajt
olívaolaj
oregánó
rukkola levelek

A lisztet az élesztővel, sóval, olívaolajjal és a langyos vízzel összegyúrjuk. Lágy, rugalmas, enyhén tapadós tésztát kapunk. Ha túlzottan ragad, akkor kevés lisztet adhatunk hozzá. Egy órára meleg helyre tesszük, hogy duplájára keljen.



Amíg a tészta pihen, megtisztítjuk a gombákat és 3-4 mm vastagságúra felszeleteljük. A vajat felolvasztjuk, beletesszük a gombákat és hozzáadjuk a fokhagymát, tört borsot, és 10 perc után a petrezselymet, majd ízlés szerint megsózzuk. A kiengedett levet kissé besűrítjük, majd levesszük a tűzről. A laskagomba "roppanós" marad, a csiperke szépen megpuhul.



A paradicsompürét a zúzott fokhagymával, borssal, csípős ketchuppal, egy csipet oregánóval elkeverjük, kóstolással ellenőrizzük az ízét. A sajtból csíkokat vágunk, a pizzaformák kerületének megfelelő hosszban. A megkelt tésztát két részre osztjuk, átgyúrjuk és lisztezett felületen a sütőformánál kb. 1,5 - 2 cm-rel nagyobbra nyújtjuk. A nyújtás során nem csak sodrófát használunk, a tésztát szépen tudjuk formázni az ujjaink segítségével is. A sajtcsíkokat a forma pereme mentén körben elhelyezzük és ráhajtjuk a túl lógó tésztaszélt.


A pizza tetejét megkenjük a paradicsomos alappal, a füstölt tarját, gombaszeleteket és a lila hagymát egyenletesen egymásra rétegezzük.


A tetejére sajtszeleteket helyezünk, vagy csak egyszerűen ráreszeljük a maradék sajtot. Vékony sugárban én chillis olívaolajat szoktam a sajtra önteni és megszórom az egészet szárított oregánóval. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütöm (ekkorra a sajt megolvad és hólyagossá válik, a tészta széle világosra pirul), és pár percig rákapcsolom a grillt, hogy megpiruljon a sajt is. Fontos, hogy a tészta ne száradjon ki, ez nekem a túlsütés következtében szokott előfordulni.
 


A pizzaszeletekre friss, roppanós rukkola leveleket teszek, szerintem nagyszerűen fokozzák az ízélményt és a látványt is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése