Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

5/25/2013

Focaccia

Kísérletezem a számunkra legfinomabb házi focaccia elkészítésével. A mostani recept már megközelíti álmaim lepényét, kissé keményebbre sült viszont az alja. Azt hiszem, ez könnyen kiküszöbölhető, ha az ember rövidebb ideig süti a tésztát. Mindent összevetve ez a szépséghiba talán nem von le túl sokat ennek az illatos olasz lepénynek az érdemeiből, a tökéletesség igénye miatt a recept kiigazításának jogát viszont mindenképpen gyakorolni fogom :)


Hozzávalók:

50 dkg finomliszt (BL 55)
20 g élesztő
1 kiskanál cukor
1,5 kiskanál só
1 dl olívaolaj + kevés a kenéshez
2,5 dl langyos víz
rozmaring, oregánó (csak szárított volt itthon)
nagy szemű só

A rakományhoz:

prosciutto crudo sonka
mozzarella sajt
paradicsom
rukkola

A lisztet tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk. Az élesztőt elkeverjük egy dl langyos vízzel, amihez a cukrot is hozzáadtuk, és beleöntjük a lisztbe képzett mélyedésbe. Kevés lisztet belekeverünk a mélyedés széléről, és lefedve húsz percet kelesztjük. Ezután hozzámérjük a sót, az 1 dl olívaolajat, majd a 1,5 dl langyos vizet.



Kézzel jól összegyúrjuk, majd öt percig dagasztjuk. A tészta lágy, enyhén ragadós, jól elválik a tál vagy deszka falától. Cipót formázunk belőle és lefedve legalább egy órát kelesztjük.



A megkelt tésztát vékonyan lisztezett deszkán a tepsink méretére nyújtjuk. A sütőt kb. 225 fokra melegítjük, a tepsibe sütőpapírt helyezünk, erre fektetjük a kissé rugalmas, jó tapintású tésztánkat. Ujjainkkal gödröket nyomunk a tészta felszínére. A tetejére bőségesen olívaolajat kenünk, megszórjuk nagy szemű sóval, rozmaringgal és oregánóval. Húsz perc pihentetés után mehet a sütőbe.


Húsz-huszonöt perc alatt sütjük készre, lehetőség szerint elkerülve, hogy az alja felől megkeményedjen.


Még langyosan az igazi, prosciuttóval, paradicsommal, lágy mozzarella sajttal és ropogós rukkolával nagyon finom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése