
Hozzávalók:
1 kg paradicsom
1 kígyóuborka
3 gerezd fokhagyma
1 szelet szikkadt kenyér
0,5 dl balzsamecet
só
tört bors
pár szár zeller zöldje
0,5 dl olívaolaj
A kiflihez:
50 dkg finomliszt (BL55)
25 g élesztő
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2,5 dl tej
1 dl olaj
2 evőkanál burgonyapehely
10 dkg vaj
1 tojás a kenéshez
reszelt sajt (pl. trappista)
Egy nagy lábosban vizet forralok, majd egy percre beleteszem a paradicsomokat. A hirtelen forralást követően szépen le lehet késsel húzni a paradicsom héját. Ezt meg is tesszük, és negyedeljük a paradicsomokat, a csumánál a fás részt kivágjuk belőlük. Az uborkát megpucoljuk és felkockázzuk. A kenyeret (nekem szikkadt hamburgerzsemlém volt, amiről levágtam a szezámmagos részt) szintén felkockázzuk, a fokhagymát áttörjük és az egészet öblös edénybe tesszük. Sózzuk, borsot törünk rá és meglocsoljuk a balzsamecettel. Aki nem rajong a balzsamecetért, az inkább két részben adja a leveshez az ecetet, amennyit ízlése szerint gondol!
A zöldségeket és kenyeret botmixerrel pépesítem, és kóstolást követően szükség szerint utána ízesítem. Belemixelem a zeller zöldjét és a legvégén az olajat is. A kiflik elkészüléséig hűtőbe teszem a levest.
A kiflikről a Receptvilág-on olvastam, az eredeti recept megtalálható itt... Kis módosítással és nagyobb kiflikkel dolgoztam: az élesztőt a cukros, langyos tejben elkeverem és húsz perc alatt felfuttatom. Kimérem egy tálba a lisztet, sót, olajat, burgonyapelyhet és hozzáadom a felfutott élesztőt. A hozzávalókból kellemesen lágy tapintatú tésztalabdát gyúrok, amit tíz percig dagasztok.
Meleg helyen egy óra alatt a duplájára kelesztem. Ezután átgyúrom pár mozdulattal és két egyenlő részre osztom. A részeket cipóvá formázom és kinyújtom kör alakú, vékony lappá. Nem kellett liszt alá, a magas zsiradéktartalom miatt a tészta nem tapad le nagyon, a kis letapadás viszont segíti a nyújtást. A kör alakú tésztalapokat hat egyenlő részre osztom sugárirányban úgy, hogy háromszögre emlékeztető körcikkeket kapjak. Ezeket egyenként is átnyújtom, míg szép vékonyak nem lesznek, majd a háromszög hegyes csúcsával szemközti oldalt a csúcs felé sodorva kiflivé tekerem a tizenkét lapocskát.
A kifliket a puha vajjal vastagon kikent tepsibe sorakoztatom, megkenem a felvert tojással, majd durva szemű sót őrlök rájuk és reszelt sajtot csippentek a tetejükre. Harminc percet pihentetem a kifliket, ezalatt 210 fokra előmelegítem a sütőt.
Mire a kiflik szép ropogósra sülnek, a gazpacho frissítően lehűl. Az elkészült, langyos kiflit adjuk a leves mellé, amit tört borssal és pikáns, chilis olívaolajjal megpettyezve tálalunk.
én majd eszek mellé finom laktózementes sajtot, de el kell készítenem :) http://redir.ec/laktozmentes
VálaszTörlés