Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

6/26/2013

Csirkés quiche

Soha nem csináltam még "eredeti" quiche lorraine-t, viszont aktuális itthoni hozzávalókból már kísérleteztem ezzel a sós süteménnyel. A sertészsíron alapuló tésztaformákat elhagytam, próbálkozásaim sajnos rendre kudarccal végződtek. A legutolsó mézes puszedlim és quichem is sajnos a kukában landolt. Azt hiszem, én már csak megmaradok a vajnál és olajoknál...




Hozzávalók:

45 dkg linzertészta (Pâte brisée) lásd a tésztáknál, itt...
4 szelet bacon szalonna
50 dkg csirkemell
1 nagy fej vöröshagyma
2 dkg vaj
25 dkg mascarpone
3 tojás
friss zellerlevél
só, bors
csipet őrölt szerecsendió
csipet chili cayenne
cukkini - opcionális, legalább is nálunk
pár csapp citromlé - opcionális

A linzertésztát 3-4 mm vastagságúra nyújtom és vagy egy nagy piteformát, vagy egy közepeset és egy kis süteményes formát bélelek ki vele. Ez utóbbival éltem, mert a cukkinit itthon nem mindenki tolerálja.



A formákat vakra sütöm, azaz előzetesen megszurkálom villával, majd egy alufóliát (vagy sütőpapírt) teleszórok száraz babbal, vagy lencsével és 190 fokon 15 perc alatt átsütjük a tésztát. A cél, hogy ne hólyagosodjon, hanem egyenletes réteget alkosson a tészta.


A csirkemellet, zeller zöldjét felaprítom, a hagymát felezem és csíkokra vágom. A bacont szintén felcsíkozom és a 2 dkg vajat serpenyőben felolvasztom, majd rádobom a bacont. 1-2 perc múlva mehet rá a hagyma.


Átpirítom a bacont, amikor a hagyma kezd üvegessé válni, hozzáadom a csirkemellt és sózom, friss borsot török rá. Gyakran átkavargatva megpirítom a húskockákat, majd nagyon alacsonyra veszem a lángot és ráteszem a mascarponét és a három felvert tojást. Átkavarom még egyszer, csipet cayenne borssal és szerecsendióval fűszerezem, megkóstolom és ha kell, még utána ízesítem. Végül rádobom a friss zellert. Gyorsan kell itt már dolgozni, mert hamar összeáll az egész, ahogy a tojás fehérjéi kicsapódnak.


Az elősütött tésztákról eltávolítom a lencsét és még öt percre visszateszem a sütőbe. Ha ez kész, akkor az én kis szívecske formám aljára teszek pár karika cukkinit a ragu alá.


A formákat sebesen feltöltöm a tojásos keverékkel.


15 perc alatt készre sütjük a pitéket.


Még langyosan az igazi, amikor a mascarponés töltelék krémesen lágy. Pár csepp citromlé pedig igazán nem árthat meg neki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése