Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

6/16/2013

Egyben sült csirkés-gombás tészta

Megint Jamie Oliver, megint Olasz kaják. Az ötletet adó spaghetti tetrazzini  azonban mégsem olasz eredetű tésztaétel. Amerikában született a fogás, egy híres olasz opera énekesnő, Luisa Tetrazzini után kapta a nevét. Lényegét tekintve egy nagyon sokoldalú receptről van szó, a hozzávalók variálásával máris számtalan pompás változatot látok magam előtt a közeljövőben... Az alábbi recept gerincét tehát Jamie Oliver csirkés tetrazzinije alkotja, itthoni hozzávalókra hangolva.



Hozzávalók:

50 dkg csirkecombfilé
30 dkg vargánya
10 dkg szárított vargánya
2 gerezd fokhagyma
1 chili paprika
5 dl 3,5% -os tej
szárított bazsalikom (kivéve, ha van friss)
só, tört bors
reszelt parmezán sajt
50 dkg száraz tészta (spagetti, makaróni, vagy tetszés szerinti más hosszú tészta)
3 dkg vaj
olívaolaj

rukkola


A szárított vargányát 1 dl forró vízbe áztatom. A húst megtisztítom és apró darabokra vágom. Pár evőkanál olívaolajat felhevítek egy nagy lábosban, majd ráteszem a húst, sózom, borsozom és mérsékelt lángon megpirítom.




A vargányát szintén kisebb darabokra vágom, a fokhagymát vékonyan felszeletelem. Amikor a hús már szépen megsült, hozzáadom a fokhagymát és a kétféle gombát és a felkarikázott chilit. A sütőt előmelegítem 200 fokra.


Összeforgatom a hússal a gombát, majd hozzáadom a szárított vargánya áztatása után visszamaradt levet, és 2 dl vizet öntök hozzá. Ez sajnos kényszerlépés volt a részemről, az eredeti recept 2 dl fehérbort említ, ami biztosan fellegekbe repíthette volna, ezt az így, szerényen is ízletes ételt. Sebaj, a gombás ragut felforralom, hozzáadom a tejet és mérsékelt lángon, gyakran átkeverve hagyom összeérni az ízeket. Egy másik lábosban kifőzöm a tésztát sós vízben, majd leszűrését követően összeforgatom a 3 dkg vajjal.


Itt örvendetes élményben volt részem, a tavaly Olaszországban vásárolt vaskos "szalagtészta", azaz Scialatielli hatalmas sikert aratott! Tizenöt perc főzés és a bő lében sütés után is al dente maradt :)
Visszatérve a raguhoz, sajnos nem volt itthon ízesítettlen habtejszínem, sem főzőtejszínem, ezért használtam a 3,6%-os tejet a szószhoz és a 3 dkg vajat a tésztához. A ragut megkóstolom, sóval és borssal utánaízesítem és rámorzsolom a szárított bazsalikomot. Hozzáadom a tésztát, és a tűzről levéve jól összedolgozom a szósszal.


Tűzálló tálba szedek egy réteg tésztát, reszelek rá parmezánt, ha lett volna friss bazsalikomom, akkor abból is tépkedtem volna a rétegek közé pár illatos levélkét. A parmezánnal bevont rétegre újat kanalazok, ismét parmezánnal szórom meg. Az utolsó rétegre vastagon reszelem rá a parmezánt, és beteszem az előmelegített sütőbe.


Igen, a ragu bő szósza kissé engem is megijesztett, de csodálatosan besűrűsödött, és meglehetősen tartalmasra sikerült. Körülbelül húsz perc alatt finom ropogósra sült a teteje.


Friss rukkolával, tört borssal, reszelt parmezánnal és pár csepp citromlével próbáltam. Nekünk bejött :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése