Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

6/20/2013

Lecsós és rákos crostini


Hogyan jönnek össze ezek a páratlan, mégis egymástól távol álló ízek? Hát így: Könnyű, nyáresti vacsorára vágytam, amivel a belvárosi zsúfolt kislakás mélyén is ráköszönhetünk a várva várt banán érlelő melegre. Iszonyatosan hiányzik a kert, a szabad levegő. Hiányzik... a régi ráckevei nyaralóban a melegtől tikkadt család, mely mindig olyan hálásan fogadta a friss lecsót... a csend, a békák és tücskök rendíthetetlen kórusa, ahogy gyerekként növény- és állathatározóval barangoltunk Édesanyámmal... Vagy az indonéziai kis szigeten, az óceán gyönyörű partján tákolt vendéglő, ahol a tulajdonos, a szakács egy személyben kókuszháncson grillezte meg a halász által leszállított királyrákot. Életemben olyan finom rákot nem ettem :) Még a dobbermann is hiányzik, ahogy a vendéglős lábánál bolondosan üldözte a pernyét, miközben illatosan sült a banánlevélbe csomagolt mahi mahi... Üdvözöllek hát Téged, varázslatos nyár!!!



Hozzávalók és leírás:

A zöldfűszeres kenyér:

20 dkg öregtészta
40 dkg finomliszt (BL 80)
10 g élesztő
1,5 dl víz
1 evőkanál olaj
friss petrezselyem és zeller zöldje
1,5 kiskanál só
1 evőkanál méz
2 evőkanál burgonyapehely

A merengést párás szemmel abbahagyva 30 dkg lisztet összegyúrok a vízzel és negyed órára félreteszem, hogy az autolízis folyamata meginduljon. A petrezselyem és zeller zöldjét megmosom és robotgéppel felaprítom. Amikor a gyúrt vizes liszt kisimult és rugalmas lett, hozzáadom az összes többi hozzávalót.



Összegyúrom a hozzávalókat és pár percs után a maradék 10 dkg lisztből annyit használok fel, amennyit a tészta felvesz ahhoz, hogy egységesen elváljon az edény falától. Összesen tíz percnyi dagasztást követően letakarva félreteszem a tésztát.



A tésztát hagyom egy-másfél órát kelni, ezalatt összedobom a lecsót és kiolvasztom a rákot. A duplájára nőtt tésztát átgyúrom, megformázom, bevagdosom és sütőzacskóba teszem húsz percre, miközben 210 fokra kapcsolom a sütőmet.


Ezután az ismételten felfuvalkodott kenyeremre rázárom a sütőzacskót és kb. 40-45 perc alatt megsütöm.

A lecsó:

 Mindenkinek, ahogy szereti. Én natúr változatot készítettem, hogy ne telítsen annyira, inkább az előcsalogatott ízek és a könnyedség az, amit a pirítósra át akartam vinni.

1,5 kg paprika
3 nagy paradicsom
1 vöröshagyma
néhány karika csípős zöldpaprika
2-3 evőkanál olaj
1 evőkanál fűszerpaprika

fürjtojás a crostinik tetejére

Az olajon a felaprított hagymát alacsony hőfokon puhára párolom, majd ráteszem a pirospaprikát. A hőfokot minimálisra csökkentve átkeverem és hozzáadom a karikákra vágott paprikát és paradicsomot. Én nem bajlódok lecsó esetén a paradicsom héjával, világ életemben könnyedén lecsúszott az összepödrődött paradicsomhéj a gyomromba. A paradicsom, paprika magjától sem szoktam kiborulni...


A leendő lecsóm - gyakran megkavargatva - szép levet ereszt, alacsony lángra téve fedő alatt készre főzöm. A levét nem szoktam elpárolni, imádom kenyérrel kitunkolni :)

A fokhagymás, chilis, petrezselymes rák:

20 dkg garnéla tisztítva (A Lidliben gyönyörű előfőzött rákot lehet kapni, koszorúba rendezve.)
1 chili
1 duci gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyem
durva szemű só, tört bors
2 dkg vaj
1 lime

Alacsony lángon megolvasztom a vajat és egy perc alatt megfuttatom rajta az apróra vágott chilit és felkarikázott fokhagymát. Vigyázni kell, hogy ne kapjon oda, ezért rá is teszem a rákot, és rátöröm a borsot, sót.


Egy-egy perc alatt átsütöm a rákok mindkét oldalát, tűzről leveszem, beleforgatom a petrezselymet és átteszem egy tálba.

A vacsora összeállítása:

A megsült kenyeret felszeletelem és a rák után visszamaradt ízes serpenyőben, olívaolajon megpirítom a szeletek mindkét oldalát. Igen, leggyakrabban állott kenyeret használnak crostiniként, de én a frisset még jobban szeretem. A munkafolyamatok közötti időkben zöldsalátát készítek a rákos szendvics mellé, fürjtojásból apró tükörtojásokat sütök a lecsós crostini tetejére. Vékony uborkaszeleteket vágok, és készítek egy jéghideg limonádét, amivel nyakon öntöm az uborkát, majd egy kanállal kissé összetöröm a szeleteket. A pirítósokat tányérra teszem, fokhagymával bedörzsölöm mindkét oldalukat. Az egyikre szedek egy kis lecsót és apró tükörtojást ültetek a tetejére.


A másikra csípős, fűszeres rákokat sorakoztatok fel, és mellészedek a salátából, hogy lágyítsa az ízeket. A rákok tetejére lime-ot csepegtetek.


Én sem gondoltam, hogy egy tányéron is elférnek majd és ilyen szépek lesznek együtt :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése