
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt (BL55)
20 dkg puha vaj
10 g élesztő
5 dkg cukor (édesszájúaknak ennél több)
0,7 dl tej
1 tojássárgája
kiskanál só
1 evőkanál rum
75 dkg szilva
10 dkg áfonya
5 dkg marcipánmassza
csipet őrölt fahéj
porcukor a szóráshoz
Az élesztőt felfuttatom a langyos, egy teáskanál cukorral megszórt tejben. A lisztet, vajat, sót, cukrot, tojássárgáját, rumot és a tejes élesztőt összegyúrom. Amikor egyenletes lesz a tésztánk, egy órára félreteszem pihenni. Ezalatt a testes tésztánk az élesztő hatására kissé meglevegősödik :)
A pihentetést követően a tészta kb. háromnegyedét lisztezett felületen fél cm vastagságúra nyújtom, egy nagy piteformánál jó pár centiméterrel szélesebb kört kell, hogy kapjak. A kinyújtott tésztát feltekerem a sodrófára, így könnyen, sérülés nélkül át tudom helyezni a piteformámba. Egyenletesen belesimítom a formába, a felesleges részekkel pótolom ki az esetlegesen hiányzó széleket.
A szilvát megmosom és késsel felezem, kimagozom. A fél szilvákat hosszanti oldalukkal sugárirányban szépen koncentrikus körökbe rendezem a pite tetejére.
A megmosott áfonyát a kis résekbe szemezem, vékonyan megszórom fahéjjal. Aki édesen szereti, az most tegyen rá még egy kis porcukrot is. A maradék tésztát összegyúrom a marcipán masszával és kis csipetkéket sodrok az ujjaimmal, amiket egyenletesen és tetszetősen elrendezek a pitémen.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöm. Kiszedés után húsz percet pihentetem.
Porcukorral meghintve tálalom. Langyosan a legfinomabb...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése