Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

1/30/2013

Hotdog

A hotdogkiflim tésztája egészen speciális lett, ugyanis kihagytam az első kelesztést, így az elkészítési idő 45-60 perccel lerövidült. Az egész egy véletlennek köszönhető, mert a dagasztás után olyan megtévesztően csodás állagú tészta jött létre, ami már áhította is a formázást és elterelte a figyelmemet az első kelesztésről... Apró malőr, szupergyors reggeli :)




Hozzávalók:

40 dkg finomliszt (BL55)
1 dl tej
14 dkg tejföl
7 dkg vaj (lágyra olvasztva)
1 tojás
2 kiskanál só
1 evőkanál cukor
2 evőkanál burgonyapehely
20 g élesztő

1 tojás a lekenéshez

8 szál virsli
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
1 teáskanál keményítő
ketchup, mustár

A lisztet tálba kimérem, közepében mélyedést készítek, beleöntöm a langyos tejet és hozzáadom az elmorzsolt élesztőt és cukrot. Tíz perc alatt felfut az élesztő, ekkor kimérem a tészta többi hozzávalóját, és a liszthez adom.



Az elegyet összegyúrom, lágy, kellemes tapintású, kiválóan formázható tésztát kapunk, amit tíz percig dagasztok. A dagasztást a fém tálban végzem, tenyerem alsó részével elnyomom magamtól a tésztát, majd a hüvelykujjammal alányalábolva az egészet kb. 90 fokkal óramutató járásával ellentétesen elforgatom, eközben a hüvelykujjammal benyomva lazítom a tésztát. Ezt a mozdulatsort ismételve hihetetlenül kezesbáránnyá válik a tészta. Ez így tudom, bonyolultan hangzik, de véleményem szerint ez egészen kellemes és kevésbé fárasztó módja a tészta dagasztásának. Tíz perc után könnyű szerkezetű, nem tapadós lágy tésztalabdát kapunk.



Na én itt már ki is borítottam a nyújtódeszkára, kilapítom és nyolc részre osztom. Csodás állaga van a tésztának, nem ragad le a deszkához, de megtapad rajta a kinyújtásnál és nem rugózik vissza.



Az egyes kis részeket vékony, pár milliméteres vastagságú téglalappá nyújtom ki. A téglalap egyik sarkánál kezdve felhengerítem átlós irányba, hasonlóan, mint ahogy az ember egy szőnyeget felcsavar.


Sütőpapírral kibélelt tepsire teszem, egymástól kicsit távolabb és 45-60 percig pihentetem (kelesztem) konyharuhával lefedve a kifliket. Ezután egy felvert tojással lekenem a kifliket és 170 fokra előmelegített saját öntudattal rendelkező sütőmben 25-30 perc alatt készre sütöm őket.
A sütés alatt elkészítem a pirított hagymát. Egy fej tisztított vöröshagymát hosszában megfelezek, majd fél karikákra vágom. A felforrósított 2 evőkanál olajon kis lángon dinsztelni kezdem a hagymát, többször kevergetve, hogy ne égjen le. Amikor már kezd alaposan megpirulni, akkor 1 teáskanál étkezési keményítőt adok hozzá, ami pár perc alatt kemény kéreggé sül rajta.


Kifőzöm a virsliket és lassan a kiflik is elkészülnek. A sütőből kiszedve kicsit pihentetem a kifliket, majd félbevágom hosszában. Tetszőlegesen mustárral és ketchuppal megágyazok a virslimnek a langyos, felezett kiflin, majd a pirított hagymával megszórom...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése