Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

1/16/2013

Sonkás-gombás és kolbászos-fetasajtos calzone

Eredetileg "mini" calzonét terveztem, de jól elszámoltam magam, nyolc darab majdnem normál calzonét sikerült sütnöm. Előszeretettel kísérletezem pizzatészta receptekkel, a mai calzonéhoz Gennaro Contaldo receptjéből merítettem ihletet a Két falánk olasz c. szakácskönyvből.












Hozzávalók:

Pizzatészta:

500 g fehérliszt (BL55)
320 ml langyos víz
10 g élesztő
2 mokkáskanál só

1 tojás

A kenéshez:

4 evőkanál olivaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 nagy csipet szárított oregánó

Sonkás-gombás töltelék:

3 közepes fej champion gomba
3 vastagabb szelet sonka
1 közepes, kemény paradicsom
10 dkg trappista sajt

Kolbászos-fetasajtos töltelék:

10 dkg kolbász
10 dkg fetasajt
1 közepes, kemény paradicsom
10 dkg trappista sajt

A tészta hozzávalóit összegyúrom, lágy, de az edény falától elváló tésztát kapunk. Ha túl ragacsos lenne, kevés lisztet adjunk hozzá. 10 percre félretesszük pihenni. Ezt követi a tészta kb. 10 perces dagasztása, majd meleg helyen történő 45 perces kelesztése.
Gyúródeszkára borítjuk a tésztát és nyolc egyenlő részre osztjuk. A tésztadarabokat megformázzuk, a széleit behajtogatjuk alá úgy, hogy feszes, egynemű, domború tésztalabdát kapjunk. Ezeket 10 percet még pihentetjük, ezalatt előkészítjük a töltelék hozzávalóit.
A gombát és paradicsomokat megtisztítjuk, lehetőleg hajszálvékonyra vágjuk. A sonkát felkockázzuk, a kolbászt felaprítjuk, ha találunk csimbókos részt, azt inkább vegyük ki belőle. A fetasajtot kis darabokban fogjuk felhasználni, a trappista sajtot (összességében 20 dkg-ot) lereszeljük.
Az olívaolajat a passzírozott fokhagymával, az oregánóval elkeverjük. Kinyújtjuk kb. 5 mm vastagságú kerek formára az első tésztalabdát. A széli 1 cm kivételével megkenjük a fokhagymás olajjal, majd megrakjuk az egyik felét a sonka, gomba, paradicsom szeletekkel, és teszünk rá reszelt sajtot.



A tészta szabad felét ráhajtjuk a töltelékre, a széleit az ujjunkkal csipkézve letapasztjuk.
A kolbászos töltelékhez a kolbászt, fetasajtot, paradicsomot és reszelt sajtot halmozzuk a kinyújtott tészta felére, majd a szabad tésztafelet ráhajtva lezárjuk a tölteléket.



A calzonékat lekenjük felvert tojással és 210 fokra melegített sütő középső rácsára toljuk. Egy tepsire négy darab calzone fért fel.



A sütőm kiegyenlítetlen hőelosztása miatt a 25. perc táján megfordítottam a tepsit, egyébként 30 perc alatt sültek készre a calzonék.

Íme a sonkás-gombás...


...és kolbászos-fetasajtos köpcös kisfickó:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése