Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

3/04/2013

Korhelyleves burgonyagombóccal

Számomra kedves volt ez a tél. Valahogy nem viselt meg a fagyos szürkesége. Még ha kint borongós hideg ropogott is az ablakokon túl, bent mindig akadt valami illatos, forró és meghitt. A leköszönő télnek tisztelgek az alábbi egytálételnek is beillő levessel.






Hozzávalók:

80 dkg savanyú káposzta
1 nagy fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj vagy zsír
1 evőkanál pirospaprika
1 Knorr házias pörköltalap (elhagyható)
1 kiskanál Erős Pista (elhagyható)
3-4 babérlevél
kb. 10 db egész fekete bors
4 szelet bacon szalonna
4 szál frankfurti virsli

2 közepes burgonya
8 dkg liszt
2,5 dkg margarin

2 gerezd fokhagyma

tejföl

A felaprított hagymát 3 evőkanál olajon üvegesre dinsztelem, majd levéve a tűzről, hozzáadom a pirospaprikát. (Általában a paprika előtt egy-két evőkanál lisztet pirítanak a hagymára, de én a krumpligombóc miatt nem akartam tovább nehezíteni a levesemet.) Átforgatom a paprikás hagymát, és a lábosba teszem az átöblített, kinyomkodott savanyú káposztát. Ha lágyabb ízekre fáj a fogunk, akkor kevesebb káposztát tegyünk bele.



Elkeverjük a hagymával a káposztát, és felöntjük két liter vízzel. Néhány babérlevelet, szemes borsot teszünk a levesbe, én a teltebb ízek kedvéért tettem bele a pörköltalapot és Erős Pistát. Közepes lángon szépen továbbfőzzük, időnként megkevergetve. Ezalatt puhára főzök két közepes méretű burgonyát enyhén sós vízben. Megpucolom és összetöröm őket, majd hozzáadom a lisztet, két zúzott fokhagyma gerezdet, 2,5dkg margarint és összegyúrom jól formázható pasztává.



A bacont felcsíkozom, zsírjára sütöm, majd megpirítom rajta a karikákra vágott frankfurtit. Ha kész, akkor a kb. fél óra alatt majdnem puhára főtt káposztára teszem.



A burgonyás tésztából tetszetős gombóckákat hengergetek a tenyeremben, és ezeket is a leveshez adom. Pár perc alatt átfőzöm a gombócokat is és meg is vagyunk. A tejfölt a végén teszem hozzá a tányéromban. A savanyú leves mellett meglepő kontrasztként a burgonyagombóc szinte édesen, vajasan omlósnak tűnik...


...egy kis füstölt hússal még mennyeibb lett volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése