Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

3/18/2013

Gombával töltött rántott sajttekercs

A Príma Konyha Magazin 2006. márciusi számában bravúros receptre leltem, amit egy olvasó készített az újság dolgozóinak Szegeden. A recept a kiadvány 18. oldalán szerepel. Szeretek ilyen gyöngyszemekre bukkanni, még ha olykor túl körülményesnek is tűnik egy-egy fortély. Volt egy-két pillanat, amikor nem hittem benne, hogy sikerülni fog a sajttekercsem, de a végeredmény kárpótolt a befektetett lelkesedésért :) A receptből az alapötletet használtam fel, a töltelék itthoni alapanyagokból, szabadon született meg.


Hozzávalók:

50 dkg trappista sajt
50 dkg csiperke
1 vargánya
5 vékony szelet bacon szalonna
2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint chilli paprika (most éppen jalapeño)

frissen tört bors

Panírozáshoz:

pár evőkanál tej
liszt
3-4 tojás
zsemlemorzsa bőségesen

A sütéshez bő olaj

Lábosban vizet forralok, amikor felforrt, a tüzet elzárom alatta és beleteszem a sajtot. 30 perc alatt a sajt átmelegszik és megolvad. Ez idő alatt a gombát megtisztítom, fél-egy cm-es darabokra szeletelem. A csíkokra vágott bacont zsírjára sütöm és rádobom a gombákat, hozzáadom a sót, borsot, áttört fokhagymát és chilli paprikát. Összepirítom a gombás keveréket.



Amikor letelt a harminc perc, a megolvadt sajtot kiveszem a vízfürdőből - na itt akadtak áthidalható nehézségek, mert a sajt nem feltétlenül engedelmeskedett. Végeredményben, ha nem is elegáns megoldással, de a sajt nagy része a nyújtó deszkára került. Pár perc alatt kihűlve formázhatóvá vált. Sokat segíthet, ha belisztezzük a deszkát - nálam ez időben nem sikerült. A sajtot kinyújtjuk téglalaphoz közel álló formájúra.


Ráhalmozzuk és elsimítjuk a gombás tölteléket.


Majd a hosszabb szélénél kezdve szorosan és rendkívül óvatosan feltekerjük. Ha van még plusz két kéz, akkor azokat is igénybe vehetjük. A sajttekercsünket negyed órát pihentetjük, hogy szilárdabb formát vegyen fel. Ezután két ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk.


A szeleteket óvatosan kezelve duplán panírozzuk. Először tejbe mártjuk, majd lisztbe forgatjuk alaposan, hogy minden részét bevonja. Ezután jön a tojás, ez is alaposan történjen, és a zsemlemorzsa, ami fedje be minden egyes porcikáját a tekercsünknek. A sort a tojással folytatjuk, és ismét a zsemlemorzsával zárjuk. Egyenletesen vastag panírt kell készítenünk, majd a szeleteket sütőpapírral egymástól elválasztva, egy műanyag, fagyasztásra is alkalmas dobozban egy órára a mélyhűtőbe teszem. Forró olajban, oldalanként fél-fél perc alatt sütöm ki. A lényeg, hogy a panír arany színűre piruljon, de a sajt ne folyósodjon el teljesen. Fokhagymás házi majonézzel és friss salátával, rántott hagymakarikákkal tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése