Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

3/13/2013

Mogyorós rozsos kenyér

Ma estére pirított gombás crostinit álmodtam meg medvehagyma pestóval. Már csak ritkán veszek kenyeret itthonra, ezért a terv frissen sült illatozó házi készítésű kenyérre épült, aminek receptjét külön bejegyzésbe írom, hogy könnyebben hozzáférhető legyen.






Hozzávalók:

30 dkg kenyérliszt (BL80)
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2,3 dl langyos víz
20 dkg öregtészta
10 g élesztő
2 kiskanál só
1 teáskanál méz
1 gerezd fokhagyma
két marék natúr földimogyoró

A kétféle lisztet a vízzel összegyúrom és tizenöt percet pihentetem. Ezalatt az idő alatt a tészta kezdeményben csodálatos változás megy végbe, amit erjedésnek, autolízisnek nevezünk. Ezalatt a mogyoró felét a felkarikázott gerezd fokhagymával mozsárban összetöröm és félreteszem.



A tizenöt perc letelte után az összes hozzávalót a tésztához adom.


 
A gyúrás kezdetben reménytelennek tűnhet, elég fárasztó, de az eltérő állagú összetevők hamar megtalálják a közös hangnemet és jól kezelhető kemény, rugalmas tésztát kapunk, amit még tíz percig dagasztunk. Langyos helyen egy óra alatt duplájára kelesztjük. Ezt követően kissé átgyúrjuk és kedvünkre formázzuk. A tetejét bevágjuk kb. 1 cm mélyen és nyitva hagyott sütőzacskóban vízzel megspricceljük.


 Újabb 30-45 percet kelesztjük. A megkelt tészta felszínére vékony réteg lisztet szitálunk.


Ezután a sütőzacskót lezárjuk úgy, hogy kis résen vagy lyukakon keresztül a gőz felesleg távozni tudjon. 230 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése