Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

3/25/2013

Sertéshúsos taco

Szeretem a mexikói tortilla tekercsek, tacók,  fajitasok és quesadillák színpompás világát. Tervezem mélyebben beleásni magam ebbe a témába is, bár annyi más, számomra kedves területe van még a gasztronómiának...







Hozzávalók:

50 dkg darált sertéshús
2 chilli paprika
1 nagy fej vöröshagyma
3 evőkanál olívaolaj - Chipotle (füstölt chilli) ízű olaj
3 gerezd fokhagyma
1 kiskanál őrölt kömény
1 nagy csipet oregánó

1 lime leve
3 paradicsom
1 sürített paradicsom
5 evőkanál kukorica
5 kocka keserű étcsoki

30 dkg kukorica liszt
1 evőkanál kukorica dara
20 dkg finomliszt (BL 55)
1 kiskanál só
3 dl víz
rétesliszt a nyújtáshoz
reszelt füstölt sajt

A forró olajon fél perc alatt megpirítom a felaprított chillit, majd hozzáadom az apróra vágott vöröshagymát és áttört fokhagymát és összesütöm.



Amikor a hagyma megdinsztelődött, ráteszem a darált húst. Sózom, hozzáadom az őrölt köményt, oregánót és megpirítom a húst, gyakran átforgatva. Amikor már átsült, ráfacsarom a lime levét és ráborítom a három felaprított paradicsomot, a sűrített paradicsomot és a kukoricát. Elkeverem és hagyom, hogy az ízek összeérjenek mérsékelt lángon. Megkóstolom többször is, ha kell. Mielőtt leveszem a tűzről, beleolvasztom az öt kocka étcsokit, és jól elkeverem még egyszer.



 Mialatt a hús készülődik, egy tálba kimérem a kukorica lisztet és darát, a finomlisztet és a sót, illetve a vizet.


Kézzel összegyúrom és fél órára félreteszem pihenni. Ezután 12-16 részre osztom a tésztát és egyenként tenyérnyi szélességű, 2-3 mm vékony, kerekded lapokká nyújtom őket vastagon lisztezett deszkán. Hajlamos a tészta letapadni, ezért a lisztet (én réteslisztet használtam) rendszeresen kell utána pótolni.


A tésztalapokat forró serpenyőben oldalanként 30-30 másodperc alatt átsütjük. A megsült lapokat fedő alatt tároljuk, és azt is csak rövid ideig, mert hamar kiszáradhatnak. Érdemes menet közben már tölteni is őket!


A megsült tortilla lapokat a tenyerünkbe vesszük és a közepére húsos tölteléket kanalazunk, majd félbehajtjuk és egy tűzálló tálba tesszük úgy, hogy a nyitott része nézzen felfelé. A megtöltött tortilla lapokat szépen egymás mellé sorakoztatjuk.


A tetejére füstölt sajtot reszelek és 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül tíz perc alatt átsütöm ezt a csodás rakományt.


Friss zöldekkel, újhagymával, salátával igen üde, mégis kiadós fogás válik belőle.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése