Lágy citromkrém
Hozzávalók:
3 citrom leve és reszelt héja
125 g kristálycukor
1 tojás
2 tojássárgája
3 dkg vaj
A cukrot és a citromhéjat összekeverjük, amíg a cukor átveszi a citrom színét és illatát a kiolvadó citromolajtól.
A citromos cukrot az egész tojással és a tojássárgákkal felverjük.
Gőz felett tovább verjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ezután hozzáadjuk a citromok levét és állandóan kevergetve gőzöljük tovább, amíg kissé besűrüsödik és egyneművé válik.
Levesszük a gőzről, beleolvasztjuk a vajat és rendszeresen átkeverve hagyjuk kihűlni. Üvegben egy hétig áll el.
Bazsalikom pesto
Hozzávalók 10 kis üveghez:
50 dkg bazsalikomlevél
20 gerezd tisztított fokhagyma
30 dkg fenyőmag
50 dkg pecorino sajt vagy parmezán sajt (lehet vegyesen is)
1,5 dl evőkanál olívaolaj + kevés az üvegek "tetejére"
5 dkg só
őrölt bors ízlés szerint
Egész nyáron országos összefogás keretében balzsamos illatú bazsalikomot neveltünk, mind a belvárosban a balkonládánkban, mind Egerben a szüleinknél. Hétvégén eljött a szüret ideje, összesen fél kiló bazsalikomlevelet nyertünk ki az egri veteményesünkből.
A leveleket megmostuk és óvatosan leszárítottuk. A sajtot lereszeltük.
Két részletben készítjük el a pestót, először a levelek, a fokhagyma és a fenyőmag felét tesszük az üstbe.
A robotgép forgókésével felaprítjuk a leveleket, az olívaolajat lassan adagoljuk a kívánt állag eléréséhez. Amikor a levelek térfogata összeesett, hozzáadjuk a sajtot és a maradék olajat, a sót, borsot és egynemű masszává pépesítjük az illatozó hozzávalókat.
Az elkészült mennyiség épp tíz kis pestós üveget tesz ki, ami egyenként általában elég fél kiló száraz tésztához. A megtöltött, kifőzött kis üvegek tetejére vékony réteg olívaolajat csurgatunk, hogy elzárjuk a pestót a levegőtől. Hűtőszekrényben hetekig eláll, ennél hosszabb idővel nem kísérleteztünk. A megbontott üveget pár napon belül javasolt elhasználni, az átmeneti időre is fontos, hogy olajréteg borítsa a megkezdett pestónkat.
Házi majonéz
Hozzávalók:2 tojás sárgája
2,5 dl étolaj
1 kiskanál dijoni mustár
pár csepp citromlé
fél kiskanál só
A tojások sárgáját gépi habverővel összekeverjük a sóval és mustárral és a pár csepp citromlével.
A tojás sárgája türelmes adagolás és lelkes habverőzés mellett fokozatosan veszi fel az olajat. Ezért vékony sugárban, apránként kell az olajat a majonéz alapjához hozzávernünk, a következő adag csak akkor jöhet, ha az előző mennyiséget teljesen felvette a tojássárgája. Az egész így is pár perc alatt elkészül. A házi majonéz önmagában nem túl finom, felhasználásakor mártások (pl. tartár), krémek alapanyagául szolgál.
részletek....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése