Nyilvánvaló tény, hogy nem vagyok szakács, receptjeim egy formálódó "háziasszony" szenvedélyéről tanúskodnak, aki tudja, hogy még van hova fejlődni. Vannak ételek, amiket ízlésem és véleményem szerint csodás minőségben sikerül előállítanom, és van amikor, noha a gyomrunkban landol az étek, még én sem adnám hozzá a "nevemet"... :) Sok mindenkinek van bevált spárgakrémleves receptje, én sajnos nem dicsekedhetek ilyennel. Tavaly annyira jellegtelenre sikerülhetett, hogy már nem is emlékszem az ízére. Olvastam Jamie Oliver egyik könyvét ( Jamie természetesen ) amiben leírja, hogy grillezésnél, sütésnél diós aromát lehet kicsalogatni a spárgából. Nem találtam itthon pórét, meg zellert, de a spárga már tiltakozott a pár napos hűtőben való tárolás miatt. Ezért egy nagyon egyszerű krémleves mellett döntöttem, s a bonyolultabb verziókat meghagytam máskorra.
Hozzávalók:
50 dkg zöld spárga
1 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
1 Knorr Házias levesalap tyúkhúslevesből ( ha van saját levesalap, az a legjobb :) ) leveskockával is helyettesíthető
8 dl víz
só, tört bors
10 dkg liszt
1 tojás
1 evőkanál lenmag
só, bors
víz, vagy ásványvíz
bő olaj a sütéshez
Egyes szerencsés szerzőknek sikerül a leszedéstől számított egy-két órán belül asztalukra keríteni a friss spárgát. Az akkor még létező aromák adják a spárga teljes értékű élvezetét, sajnos az éhes emberek nagy részének jó esetben egy-két napos spárgával van módja összefutni. Az általam vett spárga sajnos ezen felül még napokig a hűtőben várakozott a szabadnapomra. Elismerem, lehettem volna rutinosabb, de így sikerült. :) Tárolásnál nedves papírtörlőkendőbe javasolják csavarni a spárgát - na ez sem így alakult. Van még egy trükk, amit olvastam, hogy a több napos spárgát hideg vízbe téve egy óra alatt felfrissül. Legközelebb kipróbálom :) Mindezen információk ellenére az én hűtőben árválkodó spárgám mégiscsak egész jó állapotban került a szemeim elé, ezért nem "vacakoltam".
A spárga sípokat alaposan megmostam és letördeltem a száruk végét, ahol roppanósan engedett. Ez 3-5 cm-nyi "veszteséget" jelentett síponként. Ezután lefejeztem a spárgákat, a szárakat pedig 2-3 cm-es hosszúságú darabokra szeleteltem. Úgy gondoltam, a leves egyszerűségét a spárgafejek díszes kisütésével fogom különlegesebbé tenni.
A vöröshagymát felaprítottam és a vajon kis lángon megpároltam. Amikor a hagyma megpuhult, rádobtam a spárga szeleteket és 2-3 percig kavargatva sütöttem.
Ezután felöntöttem a 8 dl vízzel és fedő alatt felforraltam, majd hozzáadtam a levesalapot. Körülbelül húsz perc alatt puhára főtt a spárga, ekkor botmixerrel pürésítettem. A sót és borsot ezt követően adtam hozzá, kóstolással győződve meg a kívánt mennyiségről. Lehúztam a tűzről a levest. A spárgafejeket idő közben lobogó vízben 5 perc alatt roppanósra főztem. Egy edényben kimértem a lisztet, tojást, sót, borsot és lenmagot.
Annyi vízzel kevertem össze, hogy sűrű "palacsintatészta" állagú anyagot kapjak. A fejeket beleszórtam. Hagytam, hogy gazdagon bevonja őket a tészta.
Forró olajban pár perc alatt aranybarnára sütöttem a spárgafejeket. A levest pár csepp citromlével, illetve füstölt chili ízű olajjal és a sült, bundás spárgafejekkel koronáztam.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése