1. Paradicsomos szendvicskrém
Hozzávalók:
30 dkg paradicsom
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál balzsamecet
1 gerezd fokhagyma
pár szál metélőhagyma
pár szál petrezselyem
egy csipet oregánó (szárított, vagy a legjobb a friss)
só
frissen tört fekete bors
A paradicsomot és a zöldeket felaprítom, a fokhagymát áttöröm, az olívaolajat és ecetet kimérem és hozzáadom a paradicsomhoz. Fűszerezem, és összekeverem az egészet.
2. Fekete olívabogyós szendvicskrém
Hozzávalók:15 dkg fekete olívabogyó
2-3 szardella filé
1 evőkanál kapribogyó
1 gerezd fokhagyma
egy kisebb rozmaringág lecsipkedett levelei
egy csipet oregánó (nekem csak szárított volt itthon)
egy csipet cayenne chilli paprika
A hozzávalókat kimérjük és botmixerrel pürésítjük. Sózást nem igényel, a szardella és a kapribogyó elég sóssá teszi a masszát. Elegáns, fekete krémet kapunk átható intenzív ízzel.
3. Márványsajtos, pirított diós szendvicskrém
Hozzávalók:15 dkg márványsajt szétmorzsolva
2 marék dió
2 szál újhagyma
2,5 dkg puha vaj
10 dkg tejföl
fehérbors
Az alábbi szendvicskrémhez Frank Júlia receptkönyvéből vettem az ötletet. A hagymát felkarikázzuk,a diót mozsárban durvára törjük és forró serpenyőben pár perc alatt illatosra pirítjuk. A hozzávalókat villával összekeverjük, a csomós részeket szétnyomkodjuk.
4. Tojásos, füstölt lazacos szendvicskrém
Hozzávalók:5 db keményre főtt tojás
10 dkg füstölt lazac (ha elhagyjuk, sima tojáskrémet kapunk)
1 teáskanál mustár
2,5 dkg puha vaj
1 szál újhagyma
10 dkg tejföl
só
A főtt tojás fehérjét szétválasztjuk a sárgájától. A hagymát felkarikázzuk. A tojássárgákat, vajat, mustárt, hagymát, tejfölt összekeverjük. A fehérjét apróra daraboljuk és ezt is hozzáadjuk. Ha a halas változatot készítjük, akkor a végén jön a lazac, kisebb darabokra csipkedve, szálkátlanítva.
Ezeket a krémeket friss bagettszeleteken, vagy meleg, ropogós, fokhagymás olajjal megkent pirítóson fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése