Mostanában gyakrabban készítünk hawaii pizzát, kedveljük, ahogy az ananász édes íze összeolvad a sonka sós zamatával és a sajt folyósan, lágyan aláfesti ezt a találkozást. Ezért is történhetett meg, hogy tovább gondoltam ezt a fenséges kompozíciót egy békés vasárnapi délután...
Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 tojás
40 dkg csirkecombfilé
3 evőkanál olívaolaj
1 lime héja, leve
1 citrom héja, fél citrom leve
cayenne chilli
tört bors
2 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
5 szelet prosciutto
10 dkg fetasajt
5 szelet ananász
7 dkg vaj
7 dkg keményítő
6 dl tej (vagy esetemben 5 dl tej + 1 dl tejszín)
só
fehér bors
őrölt szerecsendió
füstölt sajt
A csirkecombfiléket apró falatkákra vagdosom, az ereket, felesleges zsírt eltávolítom. 3 evőkanál olívaolajba belereszelem egy lime és egy citrom héját, majd belefacsarom az egész lime-ot és a citrom felét. Adok hozzá cayenne chillit, tört borsot, két gerezd áttört fokhagymát és alaposan elkeverem, majd a húst beleforgatom és félreteszem.
A tojásokból és a lisztből kemény, gyúrt tésztát készítek, a leírást a "tészták" elnevezésű oldalon részletezem, itt. Míg a tészta a hűtőben pihen, a húst a páccal együtt serpenyőbe teszem és mérsékelt lángon összesütöm, amikor a leve kezd besűrűsödni és a húsfalatkák megpuhultak, átfőttek, hozzáadom az 1 dl tejszínt és pár perc kevergetés után leveszem a tűzről. Megkóstolom, ha kell, sóval utánaízesítek.
A fetasajtot, prosciutto sonkát és az ananászt kis darabokra vágom. Ráteszem a szószos húsra és alaposan belekeverem.
A besamel mártáshoz felolvasztom a 7 dkg vajat, majd belekeverem a
keményítőt. Egy-két percig kevergetem kis lángon, ügyelve, hogy ne
kapjon oda, majd apránként hozzáadom a tejet (és tejszínt).
Csomómentes
mártást keverek belőle, ha kell, leszűröm. Amikor kész, őrölt
szerecsendióval, sóval, fehér borssal ízesítem. Egy nagyobb hőálló tál
alját bevonom vékonyan a besamellel.Jöhet a tészta nyújtása, tetszetős méretű, kb 1-2 mm vastagságú téglalapokat nyújtok a tésztából. Ez nekem úgy a leggyorsabb, ha a tésztát több részletben dolgozom ki. A téglalapok hosszabb oldalára felhalmozok egy adag tölteléket.
A tésztalapot feltekerem, kiskanállal a széleinél megigazítom, vagy pótlom a tölteléket. Takaros kis rolnikat kapok, amiket egymás mellé fektetek a tálba.
Amikor az első réteg canellonit lefektettem, nyakon öntöm a besamel mártás felével, hogy mindenütt bevonja a tésztát. Majd jöhet a második réteg.
Ennek a tetejét is bevonom a maradék besamellel, ezután füstölt sajtot reszelek rá. 220 fokra előmelegített sütőben alufólia alatt 20-25 percet sütöm, majd a fóliát leszedve rápirítom a sajtot a tetejére.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése