Színekre és ízkavalkádra vágytam ezen a verőfényes vasárnapi reggelen. Ébredezik a természet, lassan a piacok standjai is egészségtől kicsattanó zöldségektől és gyümölcsöktől roskadoznak majd, zavarba ejtő bőséget harsogva a nézelődő vásárlóknak. Már alig várom :) Addig is engedjük, hogy érzékeinket kényeztesse a balzsamosan szétolvadó sült paprika, a pikánsan sült csirke, a savanykás csemegeuborka és semlegesen roppanós saláta dinamikus négyese... friss házi tortillába csomagolva.
Hozzávalók:
Házi készítésű tortilla lapok
jégsaláta levelek
lila hagyma karikák
Sült csirke:
50 dkg csirkemell filé
3 evőkanál olívaolaj
1 lime
chilli paprika
3 gerezd fokhagyma
1 nagy csipet szárított oregánó
tört bors
só
Sült paprika:
3 darab kaliforniai paprika
2 evőkanál olívaolaj
só
nagy csipet szárított jalapeño paprika (elhagyható)
Csemegeuborkás mártás:
3 csemege uborka
1 paradicsom (ha lehet, keményebb, jól vágható húsú)
2 evőkanál majonéz
fél kiskanál Erős Pista
tört bors
A tortilla lapokat a korábban leírt recept alapján készítettem el, ennek részleteit a tészták oldalán tárgyaltam. A páchoz egy tálba mértem a 3 evőkanál olívaolajat, hozzáadtam a vékony lapokra vágott fokhagymagerezdeket, a felaprított szárított chillit, a szárított oregánót, a lime lereszelt héját és a lime felének a levét.
A húst előzetesen kb 1,5cm-es csíkokra vágtam fel és az elkészített pácba forgattam, majd 1 órára betettem a hűtőbe.
A paprikákat vékony, 1 cm-es csíkokra vágtam. Hozzáadtam a jalapeño paprikát és egy csipet sót, majd a két evőkanál olívaolajon mérsékelt hőfokon, fedő alatt, gyakran átkeverve megpároltam.
A paradicsomot és a csemegeuborkákat kb. 3-5 mm-es kockákra vágtam és összeforgattam a majonézzel és az Erős Pistával.
Amikor a húst már átjárták az ízek, egy serpenyőbe borítom a páclével együtt és közepes hőfokon átsütöm.
Száraz serpenyőben, szintén mérsékelt hőfokon átsütöm a tortilla lapok mindkét oldalát. A kész lapokat lapostányérra teszem és fogyasztásig lefedem egy másik tányérral.
Végül összeállítjuk a tortilla "tekercsünket". Megkenjük a csemegeuborkás mártással, teszünk rá jégsaláta levelet, lila hagymát, húst és sült paprikát. Ha sikerül mértéktartón megpakolni, a lapok olyan hajlékonyak, hogy akár még tekercseket is tudunk belőlük képezni :) Ez nekem nem sikerült - így kicsit maszatosabban ehetők, mégis ellenállhatatlanok voltak.
3/10/2014
Csirkés, sült paprikás tortilla
Címkék:
Csirke,
lime,
Mexikói,
paprika,
paradicsom,
Szendvicsfélék,
uborka,
Zöldséges
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése