Nagy itthoni kedvencünk forrása ugyancsak Stahl Judit receptje, a "rakott kalács csokival és baracklekvárral" nevezetű finomság. Az eredeti leírást Stahl Judit - 10 éve a képernyőn c. könyvében találtam meg. Nagyon egyszerű az elkészítése, az apró változtatások a célszerűség miatt születtek meg, illetve kényszerűség miatt, ugyanis itthon rajtam kívül senki nem szereti a lekvárt :(
Hozzávalók:
350 g kalács (jelen esetben selyemkalácsot vásároltam, mutatós kakaós rajzolattal)
3 dl tejszín
5 dl tej
2 tojás
2 tojás sárgája
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg tejcsokoládé (pl. Milka)
5 dkg vaj + a tepsi/jénai kikenéséhez
175 fokra előmelegítjük a sütőt, egy sütőtálat - kb. 20*30 cm-est - kivajazunk. A kalácsot felkockázzuk és a kivajazott tálba tesszük. A recepthez szikkadt kalácsot javasolnak, de volt már, hogy friss kalácsból készítettem el, a végeredményben nem volt különbség.
A tejet és tejszínt összemelegítjük, ezalatt kézi habverővel a tojásokat, tojássárgákat és a cukrot összedolgozzuk, belereszeljük a lehetőleg vegyszermentes citrom héját.
A forró tejes tejszínt a tojásos, cukros keverékhez adjuk apránként, folyamatos keverés mellett, hogy a hirtelen hőmérséklet változás miatt a tojás fehérjéi ki ne csapódjanak. Az illatos keveréket ráöntjük a kalácskockákra. A kis kockákat óvatosan belenyomkodjuk a tejes elegybe, majd hagyjuk, hogy 10-15 perc alatt szépen felszívják magukat :) Ezalatt a csokit felkockázzuk...
A kockákat a kalácsdarabok közeibe nyomkodjuk, nem túl mélyre. A felszínen megsülő csokidarabkák kissé megkeményednek és morzsássá válnak, az ízélményből ez persze nem vesz el semmit. Én szeretem így is, úgy is. Sőt, úgy is szeretném, ha jó házi baracklekvárral ( 3 evőkanálnyival, amit 1 evőkanálnyi rummal felhígítunk) megpettyeznénk, ahogy Judit készíti... A végén a vajat rákockázzuk.
45 perc alatt sül készre a rakott kalácsunk, vigyázzunk, ha a sütés vége felé nagyon pirulna a teteje, fedjük le alufóliával! Amikor lejárt a 45 perc, és tetszetősen megpirult, a rakott kalácsunk még túl levegős, nedves és jó magasra emelkedett. Hagyjuk langyosra hűlni! Ezalatt a felére megy össze, sűrűbb és jól vágható lesz, az ízek is jobban érvényesülnek!
5/08/2016
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése