Hihetetlen energiáimat emészti fel az adventi naptárak készítése,
kiváltképp, hogy jelen esetben öt naptárról beszélünk... az barátok közt
is százhúsz csomagocska és öt "háttér" összebarkácsolását jelenti, nem is beszélve a töltelékeknek szánt házi készítésű finomságok hadáról...
Konyhai ténykedésem az elmúlt időszakban gyors és kevéssé érdekes ételek
összeütésében merült ki - több-kevesebb sikerrel. Nem baj, jelentem, már
a harminchetedik csomagnál járok és kitartásom töretlen, noha az idővel szemben alighanem vesztésre állok... A munka felpörgetésére halloween-i magasságokra törekvő cupcake-et készítettem.
Hozzávalók 12 cupcake-hez:
25 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 tojás
0,8 dl növényi olaj (esetemben kókuszolaj)
2,5 dl natúr joghurt
12,5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 sárgarépa finomra reszelve
csokoládé cseppek szórásra
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
piros és sárga ételfesték
színes szórócukor
180 fokra előmelegítettem a sütőt, majd hagyományos módon muffint készítettem. A száraz hozzávalókat - liszt, sütőpor, szódabikarbóna - egy edénybe mértem, és összekevertem. A tojást egy másik tálban felvertem és hozzáadtam a 12,5 dkg porcukrot, a kókuszolajat, joghurtot, vaníliás cukrot, majd elegyítettem az összetevőket. Végül a lisztes keverékhez adtam a nedves hozzávalókat és a reszelt sárgarépát.
Határozott kézmozdulatokkal addig kevertem a masszát, amíg a liszt maradéktalanul átnedvesedett. További kidolgozásra nincs szükség. A muffinsütő formát kibéleltem színes és olcsóbb, natúr papírsütő formákkal. A díszes papír lesz a külső réteg, a belső, natúr papír sül rá a muffinra. A tizenkét formába szétosztom a tésztát és a tetejére csokoládé cseppeket szórok.
Körülbelül 25 perc alatt készre sütöm a muffinokat. Ezután tíz percig pihentetem, majd a papírkosárkákkal együtt kiveszem a formából és egy tálcán, vagy rácson hűtöm le. Ezalatt elkészítem a tojáshabot. A technikát Horváth Eszter Desszertőrült c. könyvéből sajátítottam el múltkor, amikor körtés cupcake-et készítettem. Három tojás fehérjéjét és 15 dkg porcukrot összekeverek és közepes lángon felteszem főni egy edénybe.
Gyakran ellenőrzöm a hőmérsékletét, akkor jó, ha annyira felmelegedett, hogy ha hozzáérek az ujjammal, "csípi a bőröm" a forrósodó szirup. Ekkor átteszem egy tálba és gépi habverővel jó 8-10 percen keresztül megdolgozom a kívánt keménység eléréséig. A hab csodás átalakuláson megy keresztül, percről percre fényesebb és lélegzetelállítóan krémesebb lesz. Amikor már majdnem jó, rácsepegtetek a választott ételfestékből.
Tovább verem a színes tojáshabot, amíg tömör, formatartó krémet kapok.
A kész krémet habzsákba töltöm, ritka, nagy fogú csillagcsőrt teszek a habzsák szájába. A kihült muffinok tetejére a széléről kiindulva körkörösen haladva szép habsipkát nyomok.
Színes, apró szórógyönggyel díszítem az elkészült habos-babos sütihercegnőket.
11/03/2013
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése